Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Problemă la trenul de aterizare pentru un MiG-21 al Forțelor Aeriene Române 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 aprilie 2022

În timp ce executa un zbor de instrucție, marți, 12 aprilie, o aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând  Forțelor Aeriene Române, a înregistrat o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare, a anunțat Ministerul Apărării.

Aeronava a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 17:50. După decolare, pilotul a raportat că senzorii de la bord indică închiderea incompletă a trapelor trenului de aterizare.

Potrivit sursei citate, ca urmare, pilotul a aplicat procedurile standard de soluționare a cazului special, conform manualelor de exploatare a aeronavei, și a aterizat în siguranță pe aerodromul Mihail Kogălniceanu în jurul orei 18:50.

O comisie numită de comandantul Bazei 86 Aeriană cercetează cauzele acestui eveniment.

Forțele Aeriene Române, dotate în principal cu avioane de fabricație sovietică

România deține, din perioada comunistă, câteva zeci de avioane MiG, de fabricație sovietică. Deși numărul exact al acestora este ținut secret de Ministerul Apărării, potrivit HotNews, 30 de astfel de aeronave ar mai fi operaționale, ceea ce înseamnă ceva mai puțin de două escadrile. Conform aceleași surse, din 1994 și până în prezent, 20 de avioane MiG, aparținând Forțelor Aeriene Române, s-au prăbușit.

Cel mai recent astfel de accident s-a petrecut pe 2 martie 2022. Atunci un MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriană a dispărut de pe radar, prăbușindu-se în zona localității Cogealac (județul Constanța). Pilotul în vârstă de 41 ani și-a pierdut viața. Potrivit concluziilor preliminare ale Comisiilor de anchetă, un cumul de factori umani şi de mediu a reprezentat cauza tragediei. Cercetările pentru stabilirea cauzelor și concluziilor finale continuă, sub coordonarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *