Ministrul de Externe, convorbire cu omologul marocan: Odobescu subliniază „rolul fundamental” al serviciilor de informații marocane în eliberarea lui Iulian Gherguț
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, i-a transmis mulțumiri omologului său marocan, Nasser Bourita, pentru contribuția agențiilor de informații ale Marocului în eforturile de eliberarea a cetățeanului român Iulian Gherguț, luat ostatic acum opt ani în Burkina Faso, se arată într-un comunicat de presă al diplomației române.
„Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut o convorbire telefonică vineri, 11 august 2023, cu Nasser Bourita, ministrul afacerilor externe, al cooperării africane și al marocanilor rezidenți în exterior al Regatului Maroc (…) Ministrul de externe Luminița Odobescu a adresat mulțumiri omologului marocan pentru rolul fundamental pe care l-au avut Serviciile de Informații Marocane în cadrul procesului de eliberare a cetățeanului român Iulian Gherguț”, se arată în comunicatul de presă citat.
După 8 ani de la răpirea sa în Burkina Faso, Iulian Gherguț, cetățean român, a fost eliberat și a revenit pe pământ românesc în ziua de miercuri, 9 august 2023. Diplomația română a transmis atunci mulțumiri oficiale autorităților din Maroc, implicate așadar în demersurile de eliberare ale românului.
„Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a precizat MAE.
Totodată, diplomația româna a mai adăugat că aducerea în țară a românului este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul celulei de criză interinstituționale care au efectuat demersuri pentru eliberarea acestuia pe toate palierele și toate canalele politico-dilpomatice.
În 2015, Burkina Faso, țară sahaliană săracă din Africa, a căzut pradă unui ciclu de răpiri și atacuri teroriste, în special în zona sa de nord. Iulian Gherguț lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din regiunea Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Mali, când a fost răpit de teroriști în timpul unei misiuni de patrulare, la 4 aprilie 2015. Răpirea românului a fost revendicată de grupul islamist Al-Mourabitoun, iar la 5 luni a apărut o primă filmare cu el.
CITEȘTE ȘI: Povestea lui Iulian Gherguț, cel mai vechi ostatic român, eliberat după 8 ani din mâinile islamiștilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii