Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Energiei: Suntem din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare, Capitala are nevoie de soluţii urgente

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 28 august 2024 Etichete: , , ,

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că ne confruntăm din nou cu o criză semnificativă în sistemul de termoficare al Bucureștiului, subliniind necesitatea unor soluții rapide și a unei strategii bine definite pentru a depăși aceste dificultăți majore. El consideră că fuziunea între ELCEN și Termoenergetica este prioritatea principală și cea mai urgentă măsură de luat.

”Suntem din nou în faţa unei crize majore a sistemului de termoficare din Capitală, o situaţie care afectează direct confortul şi viaţa de zi cu zi a bucureştenilor. Capitala are nevoie de soluţii urgente şi de o viziune clară pentru a depăşi aceste probleme grave, recurente”, spune ministrul pe Facebook.

Sebastian Burduja a explicat că la Ministerul Energiei au fost propuse mai multe soluții, iar fuziunea ELCEN-Termoenergetica este cea mai crucială dintre ele, proces deja aprobat de Guvern și Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

Conform ministrului Burduja, Ministerul Dezvoltării a inițiat deja modificările legislative necesare, iar procesul de fuziune este în curs de desfășurare, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2025.

De asemenea, Burduja a evidențiat că o altă soluție importantă o reprezintă modernizarea CET-urilor, pentru care se încearcă obținerea finanțării din Fondul pentru Modernizare — bani nerambursabili ce ar contribui la un aer mai curat în București și la reducerea facturilor la întreținere.

”A treia este modernizarea reţelei, pentru care am pus la dispoziţie aproape jumătate de miliard de euro, tot din Fondul pentru Modernizare. A patra este energia geotermală, pentru care deja am dat drumul la studiul de fezabilitate, în parteneriat cu SUA”, mai spune Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei arată că ”este clar că sistemul de termoficare al Capitalei trebuie modernizat şi gestionat mult mai eficient, iar rezultatele vor veni numai printr-o muncă în echipă”.

”Ministerul Energiei este pe deplin deschis să colaboreze strâns cu Primăria Capitalei şi cu toate instituţiile implicate pentru a contribui la rezolvarea problemelor din sistemul de termoficare bucureştean. Am toată convingerea că împreună putem să transformăm acest sistem într-un exemplu la nivel naţional şi european, aşa cum s-a întâmplat deja la Oradea, unde costul gigacaloriei este aproape de trei ori mai mic decât în Bucureşti”, completează ministrul.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii