Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Externe al Ungariei: Îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou aderarea României la Schengen

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 1 septembrie 2023 Etichete: , , , ,

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a transmis un mesaj  ferm Austriei, vineri, 1 septembrie, la Timișoara, în contextul în care țara vecină se opune în continuare aderării României la Schengen. Oficialul de la Budapesta a cerut Austriei „să nu mai blocheze intrarea României în Schengen”.

„De la acest microfon îi invit politicos, ca să nu zic că îi somez, pe prietenii noștri austrieci să nu blocheze din nou ci să aprobe, să fie de acord cu aderarea României, a prietenilor noștri români la Spațiul Schengen”, a precizat ministrul Afacerilor Externe al Ungariei.

Peter Szijjarto s-a aflat, vineri, în România, pentru  a stabili cele două noi puncte de trecere a frontierei dintre cele două state să fie Beba Veche, cea mai vestică localitate din România și Kubekhaza din Ungaria, respectiv la Cenad prin reconstruirea unui pod distrus în timpul celui de-al Doilea Război Modial. Oficialii Austriei se opun, în continuare, aderării României la Schengen, chiar dacă toate celelalte state UE sunt de acord ca țara noastră să fie primită în spațiul liber de circulație internațională. Austria invocă traficul de migranți, problemă pe care România trebuie să o soluționeze strategic și juridic.

Oficialii Europei vor ca România să fie primită în Schengen

Premierul României, Marcel Ciolacu, a precizat că oficialii Uniunii Europene au reconfirmat sprijinul față de țara noastră în ceea ce privește aderarea la Schengen.

„Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mi-a reconfirmat, astăzi, susţinerea sa totală pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Domnia sa este unul dintre marii prieteni ai ţării noastre şi i-am mulţumit pentru suportul său constant, ferm şi plin de energie. Am căzut de acord că o decizie legitimă, în favoarea României, reprezintă cel mai bun antidot pentru a detensiona actualul cumul de factori care ar putea avansa euroscepticismul în zona de est a continentului”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, vineri, după întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

CITEȘTE ȘI:  Ministrul de Interne al Austriei, despre aderarea României la Schengen: Poziția noastră nu s-a schimbat

Sursă foto: Uniunea Europeană

 

Comentarii