Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării: Rusia poate proiecta hegemonie în Marea Neagră

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 februarie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a atras atenția cu privire la amenințările de securitate cu care se confruntă România în regiunea extinsă a Mării Negre, dar și asupra provocărilor mediului internațional.

În discursul ținut la prezentarea raportului privind activitatea MApN pe anul 2019, Nicolae Ciucă a vorbit despre pericolele asociate remilitarizării politicii globale, în contextul în care unii actori statali nu respectă regulile dreptului internațional.

”Mediul de securitate a continuat să se deterioreze anul trecut. Am fost martorii unor schimbări structurale, și ca în orice perioadă de transformare, ne confruntăm cu tulburări inerente și turbulențe. Riscurile și amenințările convenționale și asimetrice, acțiunile flagrante de contestare a multilateralismului și a sistemului de valori democratice, încălcările dreptului internațional și multiplicarea polilor de tensiune, inclusiv prin folosirea forței militare, aspect evident și în vecinătatea României. S-a accentuat potențialul destabilizator în zone precum regiunea extinsă a Mării Negre, nordul Africii, Orientul Mijlociu și zona Golfului Persic.”

Ministrul Apărării a indicat acțiuniile Federației Ruse din peninsula Crimeea, ca principal factor destabilizator al regiunii extinse a Mării Negre.
”Cea mai îngrijorătoare evoluție este că prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră, cu importante consecințe asupra forțelor de descurajare ale NATO. În cele din urmă, intenția acestei militarizări accentuate este de a nu permite NATO și aliaților să opereze liber în regiune. Desfășurarea de capabilități antiacces de interdicție regională reprezintă o transformare majoră a securității în Marea Neagră. Descurajarea și logica echilibrului militar se schimbă.”

De asemenea, ministrul a adăugat că ”Balcanii de vest” rămâne o regiune cu un echilibru de securitate fragil.

Sursa foto:Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *