Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Apărării: Nu avem cetăţeni români care să fi trecut în Ucraina în această perioadă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Vasile Dîncu a comentat luni seară, 18 aprilie, acuzațiile lansate de Federația Rusă, potrivit cărora România ar fi trimis 1.500 de mercenari în Ucraina. Ministrul Apărării susține că, în timpul invaziei ruse, niciun cetățean român nu a trecut frontiera cu țara vecină.

Este o informaţie falsă, nu putem verifica ce cetăţeni ajung în aceste zone, atât în partea rusă, cât şi în partea ucraineană, pentru că şi ruşii au făcut apel la mercenari, au adus mercenari ceceni şi au făcut apel la ţările africane sau la cei care îi sprijină pentru acest lucru. Este o informaţie cu care zilnic informează opinia publică internă, intoxică opinia publică internă Rusia, încercând de fapt să arate că războiul lor este unul împotriva tuturor şi că ei sunt victime”, a declarat ministrul Apărării, luni seară, citat de News.ro.

Vasile Dîncu a precizat că cifrele oferite în acest sens de Ministerul Apărării din Federația Rusă sunt inexacte.

„Este un procedeu propagandistic, care se numeşte percepţia adevărului prin prezumţia datelor foarte exacte. Pentru că zice 1.571 şi nu împarte aproximativ, deci încearcă să arate că are date foarte exacte despre toţi mercenarii din Ucraina, cei care au mers în Ucraina, aţi văzut că este vorba nu de aproximări, ci de date foarte exacte”, a explicat oficialul român.

Autoritățile române au date exacte în ceea ce privește numărul cetățenilor care au tranzitat granița cu Ucraina, a adăugat ministrul.

Nu au mers oameni spre Ucraina dinspre România în această perioadă, pentru că noi fiind graniţă, să zicem Schengen sau viitoare graniţă Schengen, avem o foarte exactă statistică a celor care trec prin România, de exemplu, sau care pleacă din România, ceea ce în ţările Schengen nu există. Noi ştim câţi ucraineni au intrat, câţi au ieşit, câţi au rămas, celelalte ţări, care sunt Schengen, nu pot să dea asemenea informaţii pentru că nu se mai verifică la ieşire acest lucru şi nu există la graniţe o statistică exactă.

Deci noi ştim mult mai exact şi noi nu avem – pentru că am văzut şi această informaţie, am întrebat şi eu dacă avem posibilitatea să verificăm ceva – şi nu avem cetăţeni români care să fi trecut din România în Ucraina în această perioadă. Deci este clar că este o informaţie mai degrabă pentru opinia publică nespecializată”, a fost concluzia ministrului Apărării.

Context

Ministerul rus al Apărării a publicat o listă a țărilor din care ar proveni cei mai mulți luptători străini, angajați în război de partea Ucrainei. România este plasată pe locul secund, în spatele Poloniei și la egalitate cu SUA, respectiv Canada.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov Kievul ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări.

Majoritatea mercenarilor, susține acesta ar proveni din Polonia – 1.717, aproximativ 1.500 din SUA, Canada și România, în jur de 300 din Regatul Unit și Georgia, în timp ce 193 ar fi venit din Siria.

Pentru a contracara agresiunea militară rusă, Ministerul Apărării de la Kiev a lansat un apel de recrutare a luptătorilor străini, dispuși să se alăture cauzei lor, sub umbrela „Legiunii Internaționale de Apărare Teritorială”. Aici s-ar fi alăturat mai multe mii de militari din peste 50 de țări.

CITEȘTE ȘI: Ministerul rus al Apărării susține că 1.500 de mercenari români ar fi intrat în război de partea Ucrainei / UPDATE Reacția MAE

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW