Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fără amenzi până luni. Hotărârea CNSSU care impune restricții în starea de alertă nu prevede sancțiuni pentru cei care nu vor respecta măsurile luate de autorități

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 mai 2020 Etichete: , ,

Hotărârea Comitetului Național pentru situații de Urgență care reglementează starea de alertă prevede o serie de măsuri și reguli pe care românii trebuie să le respecte în contextul pandemiei de coronavirus, care, potrivit mai multor specialiști „nu a trecut încă”, chiar dacă la nivelul țării se iau măsuri de relaxare.

Printre reguli se regăsesc interdicția de a părăsi localitatea, cu anumite excepții sau obligativitatea portului măștii în spațiile publice, însă, pentru niciuna dintre acestea nu sunt prevăzute amenzi în document ci doar că „la solicitarea instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării măsurilor stabilite pe timpul stării de alertă, situaţiile exceptate potrivit prevederilor alin (2) (3, n.r.) se justifică prin declarație pe propria răspundere”.

Hotărârea CNSSU reglementează starea de alertă până luni, atunci când va intra în vigoare o lege adoptată de Parlament.

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege inițiat de Guvern privind starea de alertă. Conform actului normativ, autoritățile pot impune carantina și izolarea, pot restrânge sau interzice circulația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte, mitinguri sau procesiuni. În același timp, legea stipulează că pot fi deschise centrele comerciale de mici dimensiuni și terasele. De asemenea, amenzile nu pot fi mai mari de 15.000 de lei. Legea va intra în vigoare cel mai probabil luni, 18 mai.

S-au înregistrat voturi 267 „pentru”, 26 „împotrivă” şi 5 „abţineri”.

Toate grupurile parlamentare, cu excepţia ALDE şi a Pro România, au declarat că votează în favoarea proiectului.

Se redeschid mall-urile de mici dimensiuni

Centrele comerciale cu o suprafață de până la 15.000 de mp s-ar putea redeschide de săptămâna viitoare. Potrivit unui amendament introdus de UDMR, purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie.

În expunere de motive, se arată că deschiderea centrelor comerciale de mici dimensiuni este necesară deoarece în astfel de spații oamenii nu petrec mult timp.

„Centrele comerciale din provincie nu sunt locuri de petrecut timpul liber (cinema, food-court cu multe restaurant şi spaţii de mancare în comun, săli de joacă pentru copii şi adulti, patinaje, etc) unde oamenii petrec prea mult timp înauntru (în general între 2 şi 3 ore), ci sunt locuri pentru a rezolva cumpărăturile strict necesare şi serviciile indispensabile, care se rezolvă intre 10 si 30 de minute, pe osuprafaţă totală desfăşurată maximă de 10.000 –15.000 mp, mult mai mic, decat un magazin de bricolaj sau hypermarket, care erau oricum deschise şi pană acum. Mallurile mari încep peste 20.000 –30.000 mp cu spaţii generoase de divertisment.Serviciile importante sunt: ştampile, copiat chei, curăţătorie, schimb valutar, casa de amanet, suplimente nutritive, farmacie, birou asigurări, florărie. (…) În centrele comerciale din provincie nu sunt spaţii de divertisment ci numai magazine pe suprafeţe mici şi medii, de 50 –500 mp max, cu produse de strictă necesitate. Nici un magazin individual din aceste centre comerciale nu depăşeşte 500 mp.”

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *