Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță: Imunitatea cumulată împotriva COVID-19, la nivel național, este undeva între 40-50%

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 11 iulie 2021

Valeriu Gheorghiță susține că imunitatea colectivă în fața COVID-19 din România este undeva între 40-50%. Coordonatorul campaniei de vaccinare arată că, în orașele mari, au existat de 3 ori mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 decât cifrele raportate oficial.

Credem că undeva imunitatea cumulată, la nivel naţional este undeva între 40 – 50 la sută. Aceasta este o evaluare grosieră. Situaţia epidemiologică bună de la acest moment poate să explice de ce situaţia epidemiologică este similară în toate judeţele, chiar dacă rata de acoperire vaccinală este diferită şi ne uităm ce se întâmplă în partea de nord – est, comparativ cu partea de vest a ţării şi municipiul Bucureşti unde avem cea mai mare rată de acoperire vaccinală. Practic trecerea prin boală în primele luni îţi oferă un nivel destul de bun de protecţie faţă de tulpina cu care te-ai infectat. problema importantă este că în acest moment, varianta Delta pe lângă faptul că are o transmisibilitate foarte crescută, de două ori mai mare faţă de tulpina paternală şi cu 60 la sută mai mare faţă de tulpina  britanică care acum este dominantă la nivel european, are şi această capacitate de a scăpa de protecţia oferită de anticorpi care se obţin prin boala naturală, cât şi anticorpii care se obţin după vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, citat de News.ro.

Coordonatorul Campaniei de vaccinare a citat un studiu efectuat pe 943 de persoane ce arată că de trei ori mai multe persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 în orașele mari decât cifrele raportate oficial.

Este un studiu publicat, efectuat pe 943 de persoane, din urbanul mare, urban mic, este inclus şi municipiul Bucureşti şi s-a încercat determinarea anticorpilor care apar după vaccinare şi anticorpii care apar la trecerea prin boală. Ceea ce s-a observat este că în urbanul mare, de trei ori mai multe persoane au fost depistate ca fiind trecute prin infecţia naturală cu SARS CoV-2 decât erau raportate în mod oficial, spre deosebire de urbanul mic unde erau de nouă ori mai multe persoane care aveau istoric de trecere prin boală necunoscut conform anticorpilor, comparativ cu cât se cunoştea  în mod oficial”, a precizat coordonatorul Campaniei de vaccinare.

Medicul susține că, în momentul în care România se confrunta cu un număr ridicat de cazuri de COVID-19, în spatele unui singur bolnav, existau între 5-10 alte cazuri pozitive.

Sigur că aici o parte dintre persoanele care au trecut prin boală, fie au dezvoltat forme asimptomatice şi atunci au rămas nediagnosticate pe bună dreptate, fie au dezvoltat forme uşoare, au fost testate la domiciliu, nu s-au prezentat pentru evaluare medicală şi există undeva, se regăsesc în momentul de faţă în populaţie. Însă ce este foarte important de menţionat este că datele din studiile ştiinţifice ne arată totuşi câteva lucruri foarte importante şi anume, în cazul celor care au făcut forme asimptomatice sau forme uşoare de îmbolnăvire, nivelul anticorpilor neutralizanţi, adică acei anticorpi protectori care blochează intrarea virusului în celule este foarte redus sau chiar nedetectabil”, a explicat medicul militar.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *