Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătăţii, după încetarea stării de risc generat de pandemie: Îşi încetează funcţionarea secţiile speciale şi nu se mai acordă sporuri

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 28 iunie 2023

Ministerul Sănătății a anunțat miercuri, 28 iunie, că, urmare a înetării stării de risc epidemiologic generat de pandemia de COVID-19, îşi încetează funcţionarea secţiile speciale şi nu se mai acordă sporuri. De la 1 iulie, STS nu va mai elibera certificate de vaccinare, dar sistemul de raportare a cazurilor se menţine.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat miercuri de premierul Marcel Ciolacu, a hotărât încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generată de pandemia de COVID-19.

Odată cu încetarea acestei stări de risc, au fost luate următoarele măsuri:

– Spitalele și secțiile dedicate internării pacienților cu COVID-19 își încetează funcționarea, permițându-se pacienților să se interneze și să fie tratați în orice unitate sanitară, respectându-se condițiile de izolare specifice oricărei boli infecțioase respiratorii;

– Centrul de evaluare dedicat pacienților cu COVID-19 își încetează funcționarea, astfel că evaluarea acestora se va efectua în orice unitate sanitară, cu respectarea precauțiilor de izolare;

– Sporurile speciale nu vor mai fi acordate, deoarece boala COVID-19 este considerată acum o boală infecțioasă obișnuită;

– Începând cu 1 iulie 2023, STS nu va mai emite certificate electronice de vaccinare COVID-19.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății recomandă în continuare persoanelor care prezintă semne și simptome asemănătoare infecției cu SARS-CoV-2 să se testeze, să se autoizoleze sau să poarte mască și să solicite evaluarea stării de sănătate, mai ales dacă simptomele se înrăutățesc sau dacă aceștia au diverse comorbidități și sunt în vârstă de peste 65 de ani.

Sistemul de supraveghere și raportare a cazurilor de COVID-19 de către unitățile sanitare și laboratoare va continua să funcționeze.

Această hotărâre a fost aprobată de CNSU având în vedere Raportul elaborat de Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la evoluția bolii COVID-19, precum și nivelurile ridicate ale imunității populației la SARS-CoV-2. Conform concluziilor, COVID-19 a devenit o problemă de sănătate stabilă și nu mai constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional, poziție susținută și de Directorul General al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Până în prezent, conform datelor oficiale comunicate de Ministerul Sănătății, 68.233 persoane diagnosticate cu COVID-19 și-au pierdut viața, în vreme ce peste 3,4 milioane de persoane au fost confirmate cu confirmate cu această boală. Cifrele reale sunt însă cu siguranță mult mai mari, având în vedere că nu toți cetățenii au avut acces la testare.

Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Comentarii