Ministerul Sănătății cere sprijin european pentru aprovizionarea spitalelor cu un medicament COVID
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, i-a cerut comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru aprovizionarea spitalelor din România cu medicamentul Tocilizumab, utilizat pentru tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, și pentru echipe medicale care să ajute personalul medical român din prima linie.
Ministrul interimar al Sănătății a avut o convorbire telefonică miercuri, 20 octombrie, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.
„Ministrul interimar al Sănătății a informat comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național din acest moment, subliniind faptul că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient”, relatează Ministerul Sănătății, în intermediul unui comunicat de presă.
În plus, într-o discuție telefonică purtată marți de ministrul interimar al Sănătății cu omologul său din Polonia, Adam Niedzielski, oficialul român a primit asigurări că posibilitatea acordării de ajutor medical României este analizată de oficialii din Varșovia.
Tocilizumab, în mijlocul confruntărilor politice
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a acuzat-o luni, 18 octombrie, pe Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, că a amânat comanda medicamentului Tocilizumab, deși producătorul ar fi trimis la începutul verii o scrisoare la Ministerul Sănătății prin care atrăgea atenția că în lunile de toamnă nu vor putea livra toate comenzile.
„Tocilizumab – medicament cu rezultate fantastice pe COVID-19 – am găsit cu greu 5.200 de doze (n.r. în stocul Ministerului Sănătății), au ajuns 1.400 acum în spitale(…)Noi, în loc să îl comandăm în iunie-iulie, am stat, nu l-am comandat, nu pricep ce a făcut Ioana (n.r. Ioana Mihăilă)(…)Ioana n-a achiziționat, deși avea scrisorile respective, trebuia să facă o comandă, să îi ceară bani lui Florin (n.r. Florin Cîțu, premierul interimar) -domne, aprobă-mi o filă de buget”, a declarat Rareș Bogdan, pentru Main News.
În schimb, în cadrul audierilor de marți, din Parlament, Ioana Mihăilă a precizat că raportul de achiziție pentru medicamentul Tocilizumab a fost semnat în data de 1 septembrie, iar achizițiile nu au putut fi finalizate din cauză că Ministerul Sănătății nu avea bugetul necesar.
Ce este Tocilizumab
Radu Țincu, medic primar de terapie-intensivă şi toxicologie, a explicat, pentru Main News, că Tocilizumab este un medicament important pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și se folosește în anumite momente de evoluție a COVID-19, când apare inflamația la nivel pulmonar sau la nivel general în organism.
„Administrarea lui nu este pentru toți pacienții cu COVID-19 și nu este pentru toți pacienții în același moment de evoluție a bolii. Trebuie să fie administrat în momentul în care există dovada prezenței acestei furtuni de citokine și a inflamației pulmonare sau sistemice. Este un medicament care are o serie întreagă de reacții adverse, produce anumite schimbări la nivelul capacității imunitare a organismului. Nu poate fi administrat oricărui pacient care a fost diagnosticat cu COVID-19”, a explicat medicul Radu Țincu, pentru Main News.
În plus, medicul a precizat că Ministerul Sănătății nu putea să facă stocuri foarte mari din acest medicament, întrucât este extrem de scump și poate expira.
„Stocurile Ministerului Sănătății, probabil că au fost într-o anumită măsură, tocmai de aceea, când stocurile au scăzut, s-a recurs la mecanismul de ajutorare în caz de criză sanitară la nivelul Europei”, a precizat medicul primar ATI.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
It’s in reality a nice and useful piece of info. I’m glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/ministerul-sanatatii-cere-sprijin-european-pentru-aprovizionarea-spitalelor-cu-un-medicament-covid/ […]