Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății cere sprijin european pentru aprovizionarea spitalelor cu un medicament COVID

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, i-a cerut comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru aprovizionarea spitalelor din România cu medicamentul Tocilizumab, utilizat pentru tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19, și pentru echipe medicale care să ajute personalul medical român din prima linie.

Ministrul interimar al Sănătății a avut o convorbire telefonică miercuri, 20 octombrie, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Ministrul interimar al Sănătății a informat comisarul european despre situația epidemiologică la nivel național din acest moment, subliniind faptul că România încă nu a atins vârful acestui val pandemic, iar rata de vaccinare a crescut în ultima perioadă, dar insuficient”, relatează Ministerul Sănătății, în intermediul unui comunicat de presă.

În plus, într-o discuție telefonică purtată marți de ministrul interimar al Sănătății cu omologul său din Polonia, Adam Niedzielski, oficialul român a primit asigurări că posibilitatea acordării de ajutor medical României este analizată de oficialii din Varșovia.

 Tocilizumab, în mijlocul confruntărilor politice

Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a acuzat-o luni, 18 octombrie, pe Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, că a amânat comanda medicamentului Tocilizumab, deși producătorul ar fi trimis la începutul verii o scrisoare la Ministerul Sănătății prin care atrăgea atenția că în lunile de toamnă nu vor putea livra toate comenzile.

Tocilizumab – medicament cu rezultate fantastice pe COVID-19 – am găsit cu greu 5.200 de doze (n.r. în stocul Ministerului Sănătății), au ajuns 1.400 acum în spitale(…)Noi, în loc să îl comandăm în iunie-iulie, am stat, nu l-am comandat, nu pricep ce a făcut Ioana (n.r. Ioana Mihăilă)(…)Ioana n-a achiziționat, deși avea scrisorile respective, trebuia să facă o comandă, să îi ceară bani lui Florin (n.r. Florin Cîțu, premierul interimar) -domne, aprobă-mi o filă de buget”, a declarat Rareș Bogdan, pentru Main News.

În schimb, în cadrul audierilor de marți, din Parlament, Ioana Mihăilă a precizat că raportul de achiziție pentru medicamentul Tocilizumab a fost semnat în data de 1 septembrie, iar achizițiile nu au putut fi finalizate din cauză că Ministerul Sănătății nu avea bugetul necesar.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Ioana Mihăilă, acuzată că a amânat comanda unui medicament folosit pentru tratarea pacienților COVID

Ce este Tocilizumab

Radu Țincu, medic primar de terapie-intensivă şi toxicologie, a explicat, pentru Main News, că Tocilizumab este un medicament important pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 și se folosește în anumite momente de evoluție a COVID-19, când apare inflamația la nivel pulmonar sau la nivel general în organism.

Administrarea lui nu este pentru toți pacienții cu COVID-19 și nu este pentru toți pacienții în același moment de evoluție a bolii. Trebuie să fie administrat în momentul în care există dovada prezenței acestei furtuni de citokine și a inflamației pulmonare sau sistemice. Este un medicament care are o serie întreagă de reacții adverse, produce anumite schimbări la nivelul capacității imunitare a organismului. Nu poate fi administrat oricărui pacient care a fost diagnosticat cu COVID-19”, a explicat medicul Radu Țincu, pentru Main News.

În plus, medicul a precizat că Ministerul Sănătății nu putea să facă stocuri foarte mari din acest medicament, întrucât este extrem de scump și poate expira.

Stocurile Ministerului Sănătății, probabil că au fost într-o anumită măsură, tocmai de aceea, când stocurile au scăzut, s-a recurs la mecanismul de ajutorare în caz de criză sanitară la nivelul Europei”, a precizat medicul primar ATI.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • It’s in reality a nice and useful piece of info. I’m glad that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW