Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Senatul a aprobat: Dezincriminarea abuzului în serviciu în cazul unui prejudiciu mai mic de 50.000 de euro UPDATE

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 29 martie 2023 Etichete: , , , ,

UPDATE. După avizul favorabil din Senat, au apărut primele reacții din partea politicienilor, unele total diferite față de cum au votat colegii lor. Iată ce a transmis Rareș Bogdan, europarlamentar PNL: „Să fie limpede, PNL nu susține introducerea unui prag pentru abuz în serviciu. Să ne amintim că CCR, care a blocat de două ori tăierea pensiilor speciale, a stabilit introducerea unui prag, fără să spună cuantumul acestuia. Acest prag poate fi de 5 lei (1 euro), respectând astfel decizia CCR, care are caracter obligatoriu, dar fără să ne îndreptăm spre pragul de tristă amintire, dintr-o epocă ce trebuie condamnată!

Le cer imperativ colegilor din Camera Deputaților să corecteze varianta votată în această dimineață în camera superioară. De la Guvernul României, propunerea legislativă a plecat fără prag, ca să fie lucrurile foarte clare!”,  este mesajul postat de Rareș Bogdan.

Raluca Turcan, deputat PNL, susține, de asemenea, că acest lucru trebuie corectat de Camera Deputaților.

„Pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu este o greșeală care trebuie corectată la Camera Deputaților”, s-a exprimat Turcan.

Președintele PSD susține, însă, că ministrul Justiției ar trebui să prezinte clarificări în ceea ce privește pragul valoric pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

„Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept.

PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție.

Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a transmis Marcel Ciolacu.

Stelian Ion, fost ministru al Justiției, deputat USR, a precizat că partidul pe care îl reprezintă a propus un prag valoric egal cu salariul minim pe economie.

„Noi am propus un prag la nivelul unui salariu minim pe economie, pentru că statul nu poate susține în mod serios că munca unui om pe o perioadă de o lună este un fleac, o valoare care poate fi ignorată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”, a precizat Stelian Ion.

Comisia Juridică a Senatului este formată din următorii parlamentari:

Cristian-Augustin Niculescu – Țăgârlas (PNL, președintele Comisiei Juridice)

Laura Moagher (PSD)

Claudia-Mihaela Banu (PNL)

Robert Cazanciuc (PSD)

Ionel Cristescu (PSD)

Károly Zsolt CSÁSZÁR (UDMR)

Daniel Fenechiu (PNL)

Patricia Moș (PNL)

Ion Rujan (PSD)

Marius Toanchină (PSD)

Nu au putut fi contactați pentru precizări, până la postarea acestei informații.

-Stire inițială- 

Proiectul de modificare a Codului Penal a fost adoptat de Senat, miercuri, 29 martie. Astfel, a fost instituit un prag valoric pentru abuzul și neglijența în serviciu. Mai exact, dacă prejudiciul e mai mic de 250.000 de lei atunci, faptele nu mai sunt considerate infracțiuni.

Amendamentul care prevede acest cuantum aparține PSD, PNL și UDMR și este cuprins în proiectul de lege adoptat de Senat cu 79 de voturi pentru și 25 împotrivă.

Amendamentul depus de parlamentarii Coaliției a fost depus la un proiect de lege înaint de Guvern care  nu prevedea un prag valoric, ci doar precizarea că infracțiunea de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu este dacă funcționarul public nu îndeplinește o lege, o Ordonanță sau o ordonanță de Urgență cauzând un prejudiciu sau o vătămare unei persoane.

Senatul este primă cameră sesizată, proiectul merge la Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.

 

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii