Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ungaria a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Bulgariei din cauza instituirii unei taxe pentru tranzitul gazelor rusești

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Ungaria a solicitat Comisiei Europene să inițieze o procedură de încălcare a normelor împotriva Bulgariei, referitoare la o nouă taxă impusă de Sofia pentru tranzitul gazelor rusești, a declarat vineri ministrul afacerilor europene de la Budapesta, Janos Boka, într-o postare pe Facebook, conform Reuters, citată de news.ro.

Boka spune că Ungaria crede că taxa recent impusă de Bulgaria încalcă regulile UE referitoare la piața internă, uniunea vamală și politica comercială comună. A subliniat că solicita Comisiei Europene să îndemne Bulgaria să suspende această taxă până la finalizarea procedurii.

„Astăzi am trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îi cer să lanseze fără întârziere o procedură de infringement împotriva Bulgariei. Vine iarna, trebuie să acţionăm rapid. Guvernul maghiar va proteja familiile maghiare şi va asigura securitatea aprovizionării cu energie a ţării noastre”, a anunţat Janos Boka într-o postare pe Facebook însoţită şi de o declaraţie video.

Ministrul afirmă că, în cazul în care Comisia Europeană nu adoptă măsuri, Ungaria va aduce cazul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene până la încheierea anului.

Luna trecută, Bulgaria a implementat o taxă nouă de tranzit în valoare de 10 euro pe MWh pentru gazul rusesc, ceea ce a generat critici semnificative din partea Ungariei și Serbiei, care importă gaz din Rusia prin intermediul gazoductelor care tranzitează teritoriul Bulgariei. Ungaria, care importă cea mai mare parte a gazului său necesar din Rusia prin intermediul gazoductului TurkStream, a avertizat că impunerea taxei ar putea amenința securitatea aprovizionării cu energie atât în Ungaria, cât și în Serbia.

În timp ce țările din Europa de Vest au renunțat la importurile de gaz rusesc, Ungaria, care nu are ieșire la mare, a receptat cel puțin 4,5 miliarde de metri cubi de gaz anual de la Rusia printr-un acord pe termen lung semnat în 2021, preponderent prin intermediul Bulgariei și Serbiei.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii