Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Finanțelor a avizat legea pensiilor, însă avertizează că deficitul va exploda. Boloș, într-o discuție cu colegii: Guvernul să își asume găsirea banilor – SURSE

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2023

Ministerul Finanțelor a avizat favorabil proiectul de lege a pensiilor, propus de Ministerul Muncii, însă avertizează că, în varianta actuală, deficitul bugetar ar putea exploda în anii următori.

Potrivit documentului, publicat de G4Media, ministrul Marcel Boloș (PNL) a avertizat că dacă proiectul de lege intră în vigoare, deficitul bugetar va crește în 2024 la 5,5% din PIB, iar în 2025 va ajunge la 6,1% din PIB. El arată că va fi nevoie de ”măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și populației”.

Boloș a arătat în aviz că Ministerul Finanțelor nu a identificat surse suplimentare de acoperire a impactului bugetar, astfel că România riscă să fie sancționată de Comisia Europeană cu blocarea fondurilor europene.

Boloș și-a mai condiționat avizul de asumarea de către guvern a unui pachet legislativ de majorare a veniturilor bugetare care să asigure un nivel suplimentar minim de 1,8% din PIB, echivalentul sumei de 33 de miliarde de lei.

Boloș: Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii

Potrivit informațiilor Mainnews.ro, într-o discuție informală cu colegii din PNL, ministrul finanțelor a cerut ca întreg guvernul să își asume măsuri fiscale pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de majorarea pensiilor.

„S-a terminat cu paratrăsnetul ministerul/ministrul Finanțelor. Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii. Nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40% care nu se susțineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40% în ultimii trei ani pe baze corecte și asta trebuie să se întâmple și în 2024”, a afirmat Boloș.

Un lider liberal i-a atras atenția lui Marcel Boloș că PSD ar încerca să propage narațiunea că PNL s-ar opune majorării pensiilor.

„Vedeți că încearcă să spună că nu am fi de acord cu majorarea pensiilor. Fals. Asta e o minciună grosolană, dar o propagă doar pentru că au pus miniștri slabi, în serie, la Ministerul Muncii”, a afirmat liderul liberal.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii