Ana Birchall, din nou în conflict cu șefa CSM. Îi cere explicații despre proiectul de modificare a legii ANI
Ministrul Justiției, Ana Birchall, intervine și ea în scandalul din CSM pe tema modificării legii ANI. Birchall îi cere președintei Consiliului Superior al Magistraturii clarifice modul în care proiectul de modificare a legii incompatibilităților a fost adoptat în CSM, dar și formă în care proiectul a ajuns la Senat. Aceeași solicitare a fost făcută și de mai mulți procurori care susțin că nu au fost informați despre forma finală a acestui proiect.
Mainnews.ro a publicat informația referitoare la existența proiectului de modificare a legii ANI, inițiativa fiind confirmată ulterior și de conducerea CSM, însă fără a prezența ce se schimbă. Șefa CSM neagă că ar fi direct interesată și acuză presă de dezinformare.
Una dintre modificările controversate ale Legii incompatibilităților care apare în proiectul transmis Senatului este cea privind regimul separației bunurilor.
“La articolul 14, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(5) Dacă persoană a cărei avere este evaluată este căsătorită ori dacă are copii în întreţinere, evaluarea se va extinde şi asupra averii soţului/soţiei, în situaţia în care nu s-a optat pentru regimul matrimonial al separaţiei de bunuri şi, după caz, asupra averii copiilor aflaţi în întreţinere.”
Propunerea nu s-a regăsit în proiectul inițial transmis instanțelor și parchetelor, însă există în cel final, trimis Comisiei Juridice a Senatului.
Potrivit unor surse judiciare, Lia Savonea, șefa CSM, ar făcut separația de bunuri. Legea spune că regimul separației de bunuri este un regim matrimonial ce permite fiecăruia dintre cei doi soți să fie proprietar exclusiv al bunurilor dobândite înainte de căsătorie, dar și al celor dobândite în nume propriu pe parcursul mariajului.
Averea președintelui CSM este verificată de ANI, după ce instituția a fost sesizată de o persoană fizică. În formă actuală, legea ANI nu vorbește despre vreo excepție privind separarea de bunuri între soți.
Legea CSM stabilește că, în astfel de cazuri, CSM trebuie să trimită propunerile la Ministerul Justiției, care le înaintează la Parlament, CSM neavând drept de inițiativa legislativă.
Scrisoarea Anei Birchall:
„Urmare comunicatului Consiliului Superior al Magistraturii publicat pe site-ul instituției în dată de 3 octombrie 2019 relativ la gravele dezinformări din mass-media pe marginea unei propuneri legislative inițiate de Consiliul Superior al Magistraturii și având în vedere conținutul comunicatului, va rog să îmi comunicați, cu celeritate, dacă Comisia nr. 1 a CSM, sau CSM, a primit o sesizare cu privire la un demers legislativ vizând modificarea legislației privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate și care a fost temeiul legal și regulamentar al inițierii unui astfel de demers, precum și al trimiterii către Comisia Juridică, de disciplină și imunități a Senatului României a propunerilor formulate de CSM.
De asemenea, va rog, doamna președinte, să îmi transmiteți, în copie, lucrarea Direcției Legislație, Documentare și Contencios prin care au fost centralizate opiniile instanțelor și parchetelor cu privire la propunerile de modificare a legii nr. 176/2010.”
În cursul zilei de luni, explicații similare a cerut și Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”.
Comentarii