Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Digitalizării anunță un nou tip de localizare a apelurilor la 112. Cum va funcționa

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Guvernul a adoptat, vineri, 26 mai, o Ordonanţă de Urgenţă care prevede implementarea unor măsuri care vor asigura creşterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgenţă 112, informează Ministerul  Cercetării, Inovării şi Digitalizării(MCID). Noul sistem de localizare va  furniza date autorităților, doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi se va putea realiza independent de tipul de telefon mobil utilizat.

Iniţiativa legislativă aparţine MCID, fiind elaborată împreună cu STS şi ANCOM, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România. Actul normativ va permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu, susțin reprezentanții MCID.

Toate clădirile de blocuri trebuie să fie cartografiate 3D, pentru intervenție în caz de urgență

„Acest proiect face parte dintr-un demers mai amplu de îmbunătăţire a localizării pe 112, de aceea am depus în Parlament un amendament la Codul urbanismului prin care vom obliga ca toate clădirile de blocuri nou construite să fie cartografiate 3D pentru a facilita accesul agenţiilor de intervenţie de urgenţă la locul precis identificat prin 112″, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”, a precizt ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja.

Controversa apelurilor la 112, după cazul „Caracal”

Funcționarea în România a localizării AML(n.r. Advanced Mobile Localisation/ Localizare Mobilă Avansată)în Roaming și în lipsa internetului, a fost posibilă datorită configurărilor tehnice realizate de către STS, cu ajutorul operatorilor de telefonie mobilă și Google, în primăvara anului 2020, după controversatul caz numit generic „Caracal”, când adolescenta Alexandra Măceșanu a sunat la 112 pentru a cere ajutor, însă, nu a putut spune cu exactitate unde se află și nu a fost localizată în timp util.

Noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, spun oficialii României.

Sursă foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW