Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Migranții ilegali intră în Europa pe o nouă rută. Creta și Gavdos, asaltate de refugiați din Libia

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 martie 2024 Etichete: , , ,

Datele ONU arată că Insulele grecești Creta și Gavdos au înregistrat o creștere îngrijorătoare a ambarcațiunilor cu migranți din Libia care ajung la malurile lor în acest an. Aceste informații alimentează temerile legate de apariția unei noi rute de migrație în Marea Mediterană.

În acest an, peste 1.075 de migranți, în principal din Egipt, Bangladesh și Pakistan, au ajuns pe insule, față de 860 în întregul an 2023, conform UNHCR. Grecia a fost o rută preferată către UE pentru migranți din 2015, iar Creta și Gavdos, izolate în centrul Mediteranei, devin acum destinații pentru solicitanții de azil din Libia.

„Aceasta este o situație fără precedent”, a declarat miercuri ministrul migrației, Dimitri Kairidis, unui post de televiziune local. „Cifrele sunt mici… dar tendința arată un impuls care ne deranjează”.

Potrivit primarului Gavdos, Lilian Stefanaki, în ultimele zile au sosit bărci cu zeci de persoane aproape în fiecare zi. Aproximativ 63 de migranți se află acum pe insulă, așteptând transportul în Creta. Insula Gavdos are aproximativ 60 de rezidenți permanenți și un singur ofițer de poliție. Nici Gavdos, nici Creta nu dispun de facilități pentru migranți, aceștia fiind nevoiți să se adăpostească într-o clădire abandonată pe Gavdos sau în tabere de copii dezafectate din Creta. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a trimis provizii în insule, inclusiv saci de dormit și truse de igienă, deși nu are o prezență directă în Creta.

„Aceasta este o povară mare pentru noi. Suntem o insulă mică, nu avem provizii sau magazine. Mâncarea este o mare problemă. Finanțele noastre sunt limitate”, a spus Stefanaki.

Potrivit datelor ONU, majoritatea migranților care au ajuns în Europa în acest an au sosit în Spania, urmată de Grecia și Italia. În mod tradițional, bărcile care părăsesc Libia în nordul Africii se îndreaptă în general spre Italia.

„Se pare că majoritatea ambarcațiunilor care călătoresc din Libia către Creta și Gavdos se îndreaptă direct către Grecia, mai degrabă decât să facă ocoluri accidentale”, a declarat Stella Nanou, purtătorul de cuvânt al UNHCR Grecia, adăugând că în curând se va demonstra dacă traseul va deveni o nouă rută pentru migranți.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW