Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


Dragoș Tudorache: Reforma CCR – devine cât se poate de urgentă

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 16 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Dragoș Tudorache, fost ministru de Interne în Guvernul Cioloș, susține că reforma Curții Constituționale ar trebui să devină o prioritate pentru noul Parlament. Europarlamentarul PLUS consideră că CCR ar fi devenit „fățiș partinică politic”, după ce Curtea a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor.

Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor, iar unul dintre motivele invocate de Curte este că actul normativ ar avea o sursă de finanțare incertă, lucru ce încalcă prevederile constituționale.

Dragoș Tudorache susține că PSD a adoptat zeci de legi fără a specifica sursa de finanțare, iar CCR nu le-ar fi observat pe acelea. Fostul ministru de Interne este de părere că noul Parlament ar trebui să vină cu o reformă pentru Curtea Constituțională.

Un „headline“ din presă mi-a atras atenția: CCR a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor! Surpriza: motivul e lipsa indicării unei surse certe de finanțare!

Majoritatea parlamentară PSD a adoptat zeci și zeci de legi într-un orb bugetar total, unele dintre ele cu grevarea unor proporții covârșitoare ale bugetului de stat. CCR nu le-a văzut pe acelea. Dar iată că au găsit de cuviință să respingă DNA-ul pădurilor pe acest motiv, o structură menită să dea coerență acțiunii statului de luptă împotriva defrișărilor ilegale din pădurile țării. În 2016, m-am dus la Ministerul de Interne cu trei priorități, pe care mi le-am asumat în prima conferință de presă din ziua învestiturii: alegeri corecte și bine organizate, reorganizarea DIPI și combaterea tăierilor ilegale de pădure. Am impus atunci controale încrucișate în toată țara, cu echipe mixte care se „păzeau” unii pe alții sau, mai bine spus, unii de alții. Rezultatele s-au văzut imediat: în fiecare zi erau detectate fie locuri în care se tăia ilegal, fie transporturi ilegale de masă lemnoasă, numărul de sesizări între organele implicate a crescut, iar prețul lemnului de foc a luat-o în sus tocmai pentru că nu se mai găsea pe piață lemnul ilegal.

Sunt multe de făcut pe zona de protejare a pădurilor, inclusiv prin a asigura o alternativă viabilă milioanelor de români care se încălzesc în continuare cu lemne. Dar preocuparea de astăzi e legată mai degrabă de această Curte Constituțională, devenita atât de fățiș partinică politic, incapabilă să își mai satisfacă de o manieră rezonabilă rolul său constituțional de arbitru între puterile statului. Îmi cântăresc bine cuvintele, pentru că nu vreau să slăbesc în niciun fel autoritatea instituțiilor noastre fundamentale. Dar chiar cred că reforma constituțională – și, în cadrul ei, reforma CCR – devine cât se poate de urgentă. Am propus deja liniile mari de direcție pentru o asemenea reformă, tot ce sper este ca președintele și viitorii noștri parteneri la guvernare să înțeleagă la fel sensul urgenței acestei reforme și conținutul său”, a precizat Dragoș Tudorache, pe Facebook.

Un „headline“ din presă mi-a atras atenția: CCR a publicat motivarea deciziei de respingere a DNA-ului pădurilor!…

Publicată de Dragoș Tudorache pe Vineri, 16 octombrie 2020

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW