Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Mesajul ,,Tudorel, slugă model” se încadrează în limitele dreptului la liberă exprimare, a decis instanța care a anulat sancțiunea unui protestatar care a proiectat sloganul în Piața Victoriei

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 5 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Judecătoria Sectorului 1 a explicat de ce a anulat amenda de 1.000 de lei, primită, de la Jandarmerie, de un protestatar care a proiectat mesajul ,,Tudorel, slugă model” pe o clădire din Piața Victoriei, în timpul unui protest. Potrivit instanței, mesajul se încadrează în limitele dreptului la liberă exprimare, reglementat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Mesajul, pentru Tudorel Toader

Instanța susține, în motivare, că desi Marian Rădună, protestatarul sancționat, a spus că mesajul nu era adresat fostului ministru al Justiției, este de notorietate că protestele îl vizau.

Deși petentul a negat că acest mesaj ar face referire la ministrul justiției, Tudorel Toader, sau, cel puțin, a încercat să creeze un dubiu cu privire la care persoana căreia îi era adresat mesajul, este de notorietate faptul că, în ultima perioada, au fost desfășurate ample proteste ale cetățenilor în raport de reforma legilor justiției și a codurilor penal și de procedură penală, promovată de ministrul justiției, Tudorel Toader. Astfel, având în vedere că mesajul a fost proiectat cu ocazia mitingului de protest ce se desfășura în alveola din fața sediului Guvernului, împrejurare consemnată în procesul-verbal și necontestată de petent, instanța reține că, în mod cert, acesta făcea referire la ministrul justiției, Tudorel Toader”, a considerat instanța.

Instanța: ,,Tudorel, slugă model”, liberă exprimare

,,În ceea ce privește conținutul mesajului, instanța apreciază că sintagma „slugă model”, folosită de petent, reprezintă o judecată de valoare, o critică acidă la adresa ministrului în funcție, menită să sublinieze că acesta acționează într-un raport de subordonare în contextul politic actual, împrejurare confirmată chiar de faptul că, potrivit DEX, sluga este definită ca o persoană subordonată alteia și obligată, din cauza condițiilor sociale în care se află, să-i execute voința”, explică magistrații.

Așadar, mesajul, a considerat instanța, nu a depășit limitele libertății de exprimare.

,,Instanța apreciază că modalitatea în care petentul și-a prezentat nemulțumirea față de activitatea ministrului justiției se încadrează în limitele acceptabile ale dreptului la liberă exprimare, reglementat de art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se mai arată în motivare.
Judecătoria a anulat procesul verbal prin care protestatarul a fost sancționat de Jandarmerie. Decizia, luată în vară, nu a fost contestată de Jandarmeria Capitalei, astfel că a rămas definitivă, potrivit lui Rădună.

sursa foto: Dosar

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *