Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


#înpandemie | 35.000 de cadre didactice și-au îmbunătățit competențele digitale cu ajutorul programului „Profesor în online”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 iulie 2020 Etichete: , ,

În contextul suspendării orelor la clasă din cauza pandemiei de COVID-19 și desfășurării acestora online, Digital Nation a venit în întâmpinarea nevoilor cadrelor didactice lansând programul „Profesor în online”. Prin această metodă aproximativ 35.000 de profesori din toate județele țării au învățat să folosească resursele digitale astfel încât să poată oferi elevilor un act educațional de mai bună calitate.

Timp de șapte zile, cadrele didactice angrenate în program au învățat de la lucruri aparent simple, cum ar fi folosirea unui motor de căutare, până la lucruri de complexitate ușor mai ridicată, precum utilizarea aplicațiilor Google Meet ori Google Classroom.

„Programul constă în dezvoltarea competențelor digitale pentru a putea ține lecțiile de acasă prin folosirea calculatorul, internetului, prin videoconferință în varianta Google Meet, Google  Classroom, care permite organizarea tuturor lecțiilor. Plecăm de la cum să cauți pe Google pentru a găsi resurse relevante pentru lecțiile pe care le pregătești, cum să pui subtitrări la anumite experimente fizice sau chimice. Facem și lucruri mai complexe, cum ar fi lucrări de control online cu notare automată sau cu feedback. Toate aceste lucruri într-un curs de șapte zile la care te poți înscrie cu o adresă de email. La final toți participanții care trec un test primesc un certificat care are și număr de ore de practică și menționează competențele dezvoltate. Competențele le-am ales dintr-un model valid elaborat de Comisia Europeană astfel încât putem să spunem că punem primele cărămizi la a construi ceea ce la nivel european se dorește de la competențele digitale ale cetățenilor,” a declarat Armina Sîrbu, arhitect de învățare digitală, pentru Mainnews.ro.

15% dintre profesorii din România au absolvit „Profesor în online”

Potrivit reprezentantei Digital Nation, succesul programului „Profesor în Online”, măsurat prin faptul că 15% din totalul cadrelor didactice din România l-au absolvit, se datorează promovării prin intermediul inspectoratelor școlare, rețelelor sociale, dar și istoricului organizației.

„A fost destul de mult promovat prin intermediul inspectoratelor școlare și online. Organizația noastră are un istoric în ceea ce privește cursurile online de programare, software development cyber security, și cred că a ajutat acest lucru,” susține Armina Sârbu.

Noi cursuri prin programul „Profesor în online”

Având în vedere că aproape toți profesorii care au absolvit cursul de inițiere și-au exprimat dorința de a continua programul, Digital Nation va lansa în perioada iulie-august și un nivel doi pentru „Profesor în online”, unde vor fi învățate lucruri ceva mai complexe.

„În acest moment am creat un nivel 2 al cursului deoarece 95% din cei care au terminat primul nivel au oferit feedback că vor să continue. Vom repeta și nivelul 1, cursul pentru cei care nu au abilități digitale. Am vrea să facem asta în iulie – august, dar depinde foarte mult în funcție de ce resurse vom reuși să acumulăm,” adaugă reprezentanta Digital Nation.

La primele două ediții cadrele didactice participante nu au trebuit să plătească, dar acum costul este încă o necunoscută. Armina Sârbu susține că este foarte dificil să fie găsiți sponsori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, ceea ce ar putea însemna că profesorii ar putea fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă de bani pentru participare.

„Primele două ediții au fost gratuite pentru că am găsit resurse financiare proprii și niște sponsori. Dat fiind că este începutul unei crize financiare globale, este foarte dificil să găsim sponsori. Ne străduim să oferim gratuit dar nu știm dacă va fi posibil. Ne gândim să le propunem la un cost minim. (…) În contextul în care nu se știe ce se întâmplă din toamnă, cred că toată lumea este în așteptare. Este posibil ca interesul să nu fie atât de ridicat în acest moment deoarece toată lumea așteaptă să vadă ce se întâmplă de la 1 septembrie,” a declarat Armina Sârbu, pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com