Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Meciul România – Kosovo, întrerupt din cauza unui banner afișat de „Uniți sub tricolor”. George Simion, unul dintre fondatorii grupării

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 septembrie 2023

Meciul dintre România și Kosovo (2-0) a fost întrerupt timp de câteva zeci de minute, în prima repriză, după ce gruparea „Uniți sub tricolor” a afișat un banner cu mesajul „Kosovo je Srbija” (Kosovo e Serbia).

Așa-zișii suporteri ai echipei naționale a României au reușit să își dea din nou în petec. Gruparea „Uniți sub tricolor”, printre fondatorii căreia se numără și liderul AUR, George Simion, a afișat seara trecută, pe Arena Națională, un mesaj politic, ceea ce contravine reglementărilor FIFA și UEFA.

„Kosovo je Srbija” a fost mesajul care l-a făcut pe centralul, francezul Willy Delajod, să oprească meciul timp de câteva zeci de minute. A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a îndepărta bannerul respectiv, astfel încât meciul să poată fi reluat.

FRF se delimitează

După terminarea meciului, reprezentanții Federației Române de Fotbal au transmis un comunicat prin care se delimitează de acțiunile așa-zișilor suporteri.

„Federația Română de Fotbal dezavuează cu fermitate comportamentul iresponsabil al grupului de spectatori de la peluza Sud care a dus la întreruperea meciului de aseară, dintre România și Kosovo, de pe Arena Națională. Reiterăm în primul rând principiul după care este guvernat fotbalul în România, și anume neamestecul politicului în actul sportiv”, a transmis FRF.

Jandarmeria îi caută pe huligani

„În acest moment, efectuăm verificări pentru stabilirea identității persoanelor care au comis fapte antisociale, în vederea aplicării măsurilor legale care se impun. Reamintim importanța respectării normelor de conduită și fair-play, precum și a menținerii unui mediu sigur în timpul competițiilor sportive”, a transmis Jandarmeria.

George Simion, unul dintre fondatorii „Uniți sub tricolor”

Nu este pentru prima dată când „Uniți sub tricolor” creează probleme la meciurile echipei naționale. În luna iunie, în timpul meciului contra Ucrainei din cadrul Campionatului European U21, membrii grupării au afișat mesaje împotriva refugiaților din țara vecină.

Într-un interviu acordat GSP în 2020, George Simion a recunoscut că se numără printre cei care au fondat acest grup de suporteri.

„Nu, nu sunt liderul! Dar am participat la fondarea acestei structuri, pentru că naționala nu avea o susținere coagulată. Veneau galeriile de la Steaua și Dinamo și se luau la bătaie, cum se întâmplă și acum. E regretabil. Am ajutat și la crearea primelor fulare. Am mers cu UST alături de naționala de tineret la Euro U21 din Italia, unde am descoperit, în sfârșit, o echipă senzațională, care m-a făcut să iubesc din nou fotbalul”, declara liderul AUR pentru GSP.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii