Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Măsurile propuse de Guvern, în valul 4 al pandemiei: Șomajul tehnic va fi prelungit. Zile libere pentru părinții elevilor care fac școala online

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 septembrie 2021

Guvernul a citit în ședința de miercuri, 29 septembrie, în primă lectură, două Ordonanțe de Urgență ce ar urma să vină în sprijinul cetățenilor afectați de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Este vorba de prelungirea șomajului tehnic și acordarea unor zile libere pentru părinții ai căror copii sunt nevoiți să participe la orele de curs în mediul online.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat că prelungirea șomajului tehnic este necesară pentru angajații și angajatorii a căror activitate a fost restricționată de autorități, în contextul creșterii numărului de cazuri.

Acest şomaj tehnic exclusiv până acum a ajutat 1,2 milioane de oameni, am investit 4,8 miliarde de lei şi constă în acordarea a 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut. Acest şomaj tehnic se poate acorda angajatorilor care îşi întrerup activitatea pe o perioadă determinată, îşi întrerupt total sau parţial activitatea ca urmare a măsurilor de prevenire şi control ale infecţiilor cu SARS-COV-2”, a declarat Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, citată de News.ro.

Potrivit ministrului, de șomajul tehnic ar urma să beneficieze aproximativ 32.000 de salariați, iar impactul financiar calculat pentru 2 luni ar fi de aproximativ 208,4 milioane de lei.

Zile libere pentru părinții ai căror copii fac școala online

Cealaltă Ordonanță de Urgență citită miercuri în primă lectură prevede acordarea unor zile libere pentru părinții ai căror copii sunt nevoiți să facă orele de curs în mediul online

Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află află în sistemul de educaţie antepreşcolară şi preşcolară. De asemenea, el reprezintă corespondentul pe zi 75 la sută din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată, zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi şi în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă”, a precizat ministrul Muncii.

CITEȘTE ȘI: Școlile vor rămâne deschise chiar dacă incidența depășește 6 cazuri la mia de locuitori

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/masurile-adoptate-de-guvern-in-valul-4-al-pandemiei-somajul-tehnic-a-fost-prelungit-zile-libere-pentru-parintii-elevilor-care-fac-scoala-online/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *