Ordonanţa cu noile măsuri din energie, pusă în dezbatere / PSD: Trebuie completată pentru a fi coerentă şi eficientă
Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), a pus vineri, 21 ianuarie, în consultare publică ordonanţa de urgenţă pentru măsurile care urmează să fie luate în domeniul Energiei. Este vorba despre OUG care modifică şi completează OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
Proiectul de OUG prevede pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă.
Totodată, „(1) În perioada aplicării dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă (lunile februarie și martie 2022), preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii finali (…), după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh”.
În OUG va fi introdus un nou alineat care acoperă situațiie în care se schimbă furnizorul:
„(6) În situațiile în care, în perioada de aplicare a prevederilor schemei de sprijin, are loc schimbarea furnizorului, operatorii de distribuție de energie electrică și gaze naturale vor efectua schimbul de informații între furnizorul nou de energie electrică/gaze naturale, operatorul de distribuție și furnizorul actual prin transmiterea de e-mail la adresele specificate în contractele de distribuție încheiate între operatorul de distribuție de energie electrică/gaze naturale și furnizorul de energie electrică/gaze naturale în format xml, cu o structură standard aprobată prin reglementări ANRE”.
Clienții non-casnici
După articolul 6, se introduce un nou articol, care prevede plafonarea pentru clienții non-casnici, dar nu pentru toți. Excepțiile sunt prevăzute la alineatul 1, după cum urmează:
„(1) În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:
a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.
(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:
a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA”, se mai arată în proiect.
Citește integral proiectul de OUG pentru modificarea OUG 118 și nota de fundamentare a proiectului
PSD cere adotparea cât mai rapidă
Acum, PSD, condus de Marcel Ciolacu, cere adoptarea cât mai rapidă a acestei OUG. În plus, social-democrații critică voalat proiectul și vor o completare a acestuia, astfel încât să fie „coerent” și „eficient”.
„PSD cere adoptarea cât mai urgentă a noii Ordonanţe care să stopeze creşterile facturilor la energie şi gaze şi consideră că forma pusă astăzi în transparenţă publică de Ministrul Energiei trebuie completată pentru a fi coerentă şi eficientă. În acest sens, experţii PSD au elaborat o listă cu observaţii pe care o vor transmite rapid iniţiatorului pentru a avea garanţii suplimentare că reglementările pot să protejeze românii de orice potenţial risc cu privire la facturile primite până la 31 martie 2022. Concret, PSD susţine că este obligatorie identificarea unui mecanism care să permită şi compensarea facturilor emise de furnizori către consumatorii casnici, şcoli, spitale, IMM-uri, instituţii de stat, etc. pentru perioada 1 ianuarie – 31 ianuarie 2022”, au transmis social-democrații într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
În plus, PSD arată că „este obligatoriu” să fie introduse și sancțiuni severe pentru furnizorii care nu respectă legea.
Totodată, social-democrații precizează că au constituit şi un grup de lucru pentru elaborarea documentelor tehnice necesare adoptării unui calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor din 1 aprilie.
„Credem că recunoaşterea eşecului liberalizării impuse de guvernele de dreapta în 2020 şi 2021 şi revenirea, pe o perioadă tranzitorie, la o piaţă reglementată este cea mai bună soluţie de a trece ţara de efectele dramatice ale actualei crize energetice”, conchide sursa citată.
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Comentarii
[…] Ordonanţa cu noile măsuri din energie, pusă în dezbatere / PSD: Trebuie completată pentru a fi … […]