Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Moțiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, respinsă la vot

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 7 martie 2023 Etichete: ,

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, a fost respinsă de Camera Deputaţilor, cu 86 de voturi „pentru”, 177 „împotriva” şi 2 abţineri, potrivit News.ro

Deputații USR și Forța Dreptei au depus moțiunea simplă pe 21 februarie, intitulată „Marius Budăi – ministrul salvării pensiilor speciale”.

Budăi a fost acuzat de opoziție că apără „pensiile speciale” prin proiectul de Lege inițiat de Ministerul Muncii și trimis în Parlament. România riscă să piardă banii din Planul Național de Redresare și Reziliență în lipsa reformei pensiilor.

S-au aruncat replici aprinse în urmă cu o zi la dezbaterea moțiunii. Președintele USR, Cătălin Drulă, a adus în discuție pensia specială de care beneficiază premierul Nicolae Ciucă, care potrivit proiectului trimis în Parlament nu ar fi afectată, dar Marius Budăi a fost taxat și din interiorul coaliției. Detalii aici.

Context

Reforma pensiilor „speciale” a ridicat semne de întrebare la Bruxelles. Ministerul Muncii a finalizat, în baza unui raport preliminar primit de la Banca Mondială, proiectul de modificare a legilor care reglementează modul de calcul al „pensiilor speciale”, aici fiind incluse cele ale magistraților, auditori ai Curții de Conturi, diplomați, personal din industria aeronautică, funcționari parlamentari și militari.

Potrivit inițiativei, care așteaptă aprobare de la Parlament, magistrații nu vor mai putea beneficia de pensie mai mare decât salariul net, aceasta urmând să fie calculată fără să mai fie puse la socoteală venituri cu caracter excepțional, care până acum au generat, în unele cazuri, pensii chiar și de peste 50.000 lei. Pentru militari nu vor fi schimbări majore. Detalii aici.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au contrazis în noiembrie Comisia Europeană, susținând ideea că pensiile militare intră în categoria celor de serviciu

Comisia Europeană susține că pensiile speciale, inclusiv cele militare, trebuie să fie incluse în programul de reformă a sistemului public de pensii, asumat de România prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

CITEȘTE ȘI: Critici dure la adresa propunerilor Băncii Mondiale privind „pensiile speciale”

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii