Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Hamas propune încetarea focului în Fâșia Gaza / Propunerea include schimb de ostatici și prizonieri

By Preda Maria , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 15 martie 2024 Etichete: , , , , ,

Hamas a prezentat astăzi o propunere de încetare a focului mediatorilor și Statelor Unite ale Americii, transmite Reuters. Propunerea include eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni, dintre care 100 sunt condamnați pe viață. 

Hamas a declarat că în primul schimb de ostatici, eliberați inițial dintre israelieni ar fi femeile, copiii, bătrânii și ostaticii bolnavi. În schimb, Hamas solicită eliberarea a 700-1000 de prizonieri palestinieni, potrivit propunerii. Este inclusă și eliberarea „recruților israelieni de sex feminin”.

Recent, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că o nouă propunere de armistițiu în Gaza, prezentată de Hamas mediatorilor, se bazează în continuare pe „cerințe nerealiste”.

Biroul premierului a mai precizat că o situația actualizată va fi prezentată astăzi cabinetului de război și cabinetului de securitate.

Egiptul și Qatarul au încercat să reducă diferențele dintre Israel și Hamas, cu privire la modul în care ar trebui să arate o încetare a focului. În același timp, criza umanitară din Gaza este din ce în ce mai gravă, iar un sfert din populație se confruntă cu foametea.

Ce presupune acordul de armistițiu

Hamas a declarat că negocierile pentru armistițiu din ultimele săptămâni au eșuat din cauza respingerii de către Netanyahu a cererilor sale, care includ o încetare permanentă a focului, retragerea Israelului din Fâșia Gaza, întoarcerea persoanelor strămutate din sudul enclavei în centru și în nord și intensificarea ajutorului fără restricții.

În februarie, Hamas a primit un  model de propunere în urma negocierilor pentru armistițiu în Gaza de la Paris, care care includea o pauză de 40 de zile în toate operațiunile militare și schimbul de prizonieri palestinieni pentru ostatici israelieni într-un raport de 10 la 1 – un raport similar cu noua propunere de încetare a focului.

Israelul a respins la rândul său propunerea, invocând motivul că nu războiul nu se încheie până când nu va distruge Hamas. Potrivit ultimei propuneri, Hamas a declarat că o dată pentru o încetare permanentă a focului va fi convenită după schimbul inițial de ostatici și prizonieri, precum și un termen limită pentru o retragere israeliană din Gaza.
Grupul a declarat că toți deținuții din ambele părți vor fi eliberați într-o a doua etapă a planului.

Hamas a prezentat, joi, o viziune cuprinzătoare a unui armistițiu împotriva a ceea ce ei numesc „agresiunea israeliană împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza”. Ei solicită furnizarea de ajutor și asistență, întoarcerea locuitorilor din Gaza strămutați la casele lor și retragerea forțelor israeliene.

Războiul din Fâșia Gaza a intrat acum în a șasea lună. ONU a avertizat că cel puțin 576,000 de persoane din Gaza se află în pragul foametei, iar presiunea globală asupra Israelului a crescut.

Sursă foto: X

Comentarii