Marea Neagră, o problemă pentru Statele Unite și NATO – Analiză NBC News
Incidentul cu drona americană prăbușită în Marea Neagră a ridicat o întrebare-cheie în materie de securitate pentru Washington și aliații săi: există o strategie clară pentru calea navigabilă atât de importantă, Marea Neagră, care a fost mult timp în centrul rivalităţii dintre Moscova şi Occident şi care ar putea deveni acum un punct fierbinte major? O analiză NBC News arată că Marea Neagră reprezintă „un butoi cu pulbere”.
SUA a ajutat aliaţii să echilibreze prezenţa rusă la Marea Neagră, dar administraţia Biden a retras navele americane din zonă când s-a dovedit că ruşii se pregăteau să invadeze Ucraina. Astfel, SUA nu are niciun mijloc de a recupera drona, pe care SUA a doborât-o la începutul săptămânii în Marea Neagră, după ce un avion de vânătoare rusesc ar fi avariat-o.
„Aceasta indică lipsa unei abordări cuprinzătoare în privinţa unei regiuni care este importantă nu doar pentru aliaţii noştri şi pentru ţările riverane Mării Negre, ci şi pentru securitatea Statelor Unite”, a declarat pentru NBC News senatorul SUA Jeanne Shaheen, subliniind rolul militar diminuat al Americii în zonă.
SUA nu are o navă în zonă pentru a recupera epava dronei, iar singurul aliat NATO care se învecinează cu Marea Neagră şi care are o flotă suficient de robustă pentru a se apropia potenţial de locul prăbuşirii este Turcia, care însă a rămas în relații relativ bune cu Moscova, în ciuda conflictului din Ucraina.
Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit, a declarat miercuri, 15 martie, că, probabil, oricum nu erau prea multe de recuperat. Drona s-a scufundat într-o zonă în care adâncimea ajunge până la 1.000 de metri, iar armata americană s-a asigurat că bazele de date au fost şterse.
Federația Rusă a acuzat Washingtonul pentru incident, negând că avionul său a intrat în contact cu drona. MAE rus susține că militarii din cadrul forțelor sale de apărare aeriană s-au ridicat de la sol pentru a identifica drona, despre care ministerul a spus că se îndrepta „în direcția graniței de stat a Federației Ruse”.
Vladimir Putin a făcut din extinderea prezenţei Moscovei în Marea Neagră o prioritate, anexând Peninsula Crimeea – baza istorică a Flotei ruse a Mării Negre şi o piatră de temelie a capacităţii Kremlinului de a-şi proiecta puterea în întreaga regiune – şi a intervenit de mult timp în ţările vecine, precum Georgia.
Un punct slab pe flancul estic
Foşti oficiali din domeniul securităţii naţionale care au operat în regiune au declarat pentru sursa citată că nivelul investiţiilor SUA şi NATO în Marea Neagră nu corespunde importanţei sale strategice. Aceştia au spus că, în ciuda retoricii NATO, activitatea occidentală în regiune a început să scadă după ce Moscova a cucerit Crimeea.
Glen Grant, fost ofiţer britanic care a lucrat ca instructor militar şi consultant pentru Ucraina şi Bulgaria, a declarat că Marea Neagră este un punct slab în special pentru flancul estic al NATO.
„Nu există NATO pe acel flanc din cauza slăbiciunii Bulgariei şi României şi a intransigenţei Turciei. Din această cauză, nu ai o prezenţă NATO în Marea Neagră”, a explicat britanicul.
Comentarii