Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Economia zonei euro scapă la limită de recesiune

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 30 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Conform informațiilor publicate marți de Eurostat și preluate de AFP, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a rămas constant în trimestrul al patrulea al anului 2023 comparativ cu trimestrul anterior, după o scădere de 0,1% în perioada iulie-septembrie. Astfel, economia blocului de țări cu moneda unică a evitat la limită intrarea în recesiune.

Rezultatele recent anunțate depășesc așteptările analiștilor de la Bloomberg și Factset, care anticipau o scădere de 0,1% a PIB-ului zonei euro în trimestrul octombrie-decembrie și intrarea într-o recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de declin.

Pe parcursul întregului an trecut, cele 20 de țări ale zonei euro au avut o creștere economică de 0,5% comparativ cu 2022, conform datelor de la biroul european de statistică. Această creștere este ușor sub estimarea de 0,6% făcută în noiembrie de Comisia Europeană în ultimele sale prognoze.

În cursul anului trecut, economia Europei a fost afectată de ratele înalte ale dobânzii stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru a combate inflația record. Criza de creditare a pus presiune pe investiții și consum, în timp ce exporturile au suferit din cauza reducerii cererii globale.

Astfel, zona euro se confruntă acum cu o stagnare, având o creștere a PIB-ului aproape nulă: +0,1% în perioada ianuarie-martie, +0,1% în aprilie-iunie, urmată de o scădere de 0,1% și apoi un nivel stabil de 0%, de la un trimestru la altul.

Datele arată o tendință similară în majoritatea țărilor din zona euro, dar unele națiuni au avut performanțe mai bune. De exemplu, Spania a beneficiat de un impuls din turism și a înregistrat o creștere de 2,5% anul trecut, în timp ce Franța a avut o creștere de 0,9%, depășind media zonei euro.

Pe de altă parte, Germania, cea mai mare economie a Europei, a experimentat o scădere de 0,3%, afectată de criza din sectorul industrial, agravată de costurile ridicate ale energiei. Slăbiciunea economiei zonei euro a fost influențată în mare măsură de dificultățile Germaniei, care a suferit din cauza dependenței de energia ieftină din Rusia și a unui comerț intens cu China, toate acestea fiind perturbate de evenimente geopolitice recente, după cum notează Reuters.

La data de 15 februarie, Comisia Europeană va publica prognozele sale de creștere economică pentru anul 2024. Până acum, comisia anticipa o creștere a PIB-ului de 1,2% pentru zona euro. Totuși, în ianuarie, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru afaceri economice, a semnalat că tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu cresc probabilitatea unei revizuiri în jos a acestor estimări.

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW