Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu: Trebuie să vorbim despre revizuirea Constituției, fără teamă şi fără complexe / USR: Oamenii sistemului vor ca președintele să nu mai fie ales de români

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 decembrie 2021

Parlamentul s-a reunit luni, 6 decembrie, într-o ședință solemnă, pentru a marca 30 de ani de la adoptarea Constituției, ocazie cu care Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, a adus în discuție subiectul revizuirii Legii Fundamentale. Liderul senatorilor USR acuză PNL și PSD că vor să schimbe modalitatea prin care este ales Președintele României. 

Trebuie să vorbim despre acest lucru, fără teamă şi fără complexe. Toate sistemele democratice, cu excepţia Statelor Unite, au făcut-o atunci când a fost nevoie. Unele state au apelat chiar la revizuire totală, aşa cum a fost Finlanda în anul 2000 sau Elveţia în 1999. Altele, au apelat la o modificare parţială. Belgia chiar de peste 20 de ori în ultimii 20 de ani!”, a declarat Marcel Ciolacu, în plenul Parlamentului.

Președintele PSD a precizat că ar trebui modificată modalitatea prin care este demis premierul, în sensul în care, dacă o moțiune de cenzură este adoptată, acest lucru ar trebui să implice numirea unui nou prim-ministru.

Nu am fi stat acum 2 luni fără Guvern, dacă am fi avut acest instrument în Constituţie”, a argumentat Ciolacu.

Modificarea atribuțiilor Președintelui României a fost un alt subiect menționat de Ciolacu.

Cei care vor lucra la reforma Constituției trebuie să se pronunțe dacă acest sistem – în care președinte este o struțo-cămilă între un președinte francez, de exemplu, și un monarh spaniol mai poate funcționa în România”, a spus liderul PSD.

Florin Cîțu, președintele PNL, s-a exprimat în favoarea modificării Constituției și a dat ca exemplu scăderea limitei de vârstă pentru vot, de la 18 ani la 16 ani.

Avertismentul lansat de USR

Radu Mihail, liderul senatorilor USR, a transmis, în plenul Parlamentului, că PSD, PNL și UDMR își propun să modifice felul în care este ales președintele țării, sub masca revizuirii Constituției.

Oamenii sistemului vor să schimbe iar Constituția, astfel încât președintele să nu mai fie ales de români ci de ei. Oamenii fără chip vor ca funcția de președinte al românilor să poată fi scoasă la mezat și tranzacționată între grupurile parlamentare, monedă de schimb în trocurile politice, departe de ochii lumii și de voința românilor”, a transmis liderul senatorilor USR, în plen.

Totodată, Radu Mihail a precizat că USR va apăra statul de drept și valorile democrației liberale de toate „încercările de a pune instituțiile statului la dispoziția infractorilor, a evazioniștilor, a hoților din bugetul de stat și a combinatorilor politici care-i cauționează”.

Și închei cu o ultimă remarcă: Antonie Iorgovan, părintele Constituției, a fost, ca tot românul impartial, expert în cadrul Comisiei juridice, constituționale și pentru drepturile omului din cadrul CFSN și ”independent” afiliat grupului parlamentar PNL în legislatura 1990 – 1992, pentru ca apoi să mearga la PSD, demonstrand astfel multilateralismul FSN-ismului asa cum il vedem si astazi”, a precizat Radu Mihail.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *