Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Marcel Ciolacu, după consultări: Ori se creează o majoritate pentru guvern, ori pentru alegeri anticipate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a detaliat cele două variante pe care le iau în calcul social-democrații după consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Fie se creează o majoritate parlamentară pentru susținerea unui nou Guvern, fie o majoritate pentru declanșarea alegerilor anticipate.

„Am fost astăzi la Cotroceni și am transmis președintelui că fără o majoritate consistentă în Parlament nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el al oricărei formațiuni politice. România se află în criză socială, criză economică și criză sanitară profundă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori o majoritate pentru anticipate. Din punctul de vedere al PSD, se va crea o majoritate pentru alegeri anticipate, nu credem că se va putea creiona o majoritate pentru un guvern stabil”, a declarat Marcel Ciolacu luni, 11 octombrie, după ce delegația PSD a ieșit de la consultări.

Ciolacu a dat asigurări că social-democrații vor lucra în Parlament pentru a prelua tot ce nu poate face un guvern interimar.

CITEȘTE ȘI Ce poate face Guvernul Cîțu în perioada de interimat

„Până atunci, am asigurat și pe președinte, românii nu vor fi abandonați. Tot ce nu poate face un Guvern demis va fi preluat de către Parlamentul României. Parlamentarii PSD, din acest moment va lucra 24 din 24 de ore. Am depus deja în Birourile Permanente atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze. Sperăm ca această săptămână, cel târziu săptămâna viitoare, legea să meargă la promulgat. Vom aborda toate solicitările venit din partea Guvernului pentru a depăși această pandemie și pentru criza santiară, dar și economică. Românii trebuie să depășească și criza socială.

Această iarnă va fi una dintre cele mai grele. Știm cu toții prin decizii politice unde am ajuns, prin înghețarea veniturilor și cu aceste scumpiri, românii nu vor face față în perioada următoare”, a adăugat liderul PSD.

CITEȘTE ȘI PNL nu a avansat o propunere de premier la consultări. Cîțu: În acest moment nu avem majoritate

Totodată, Ciolacu a susținut că preşedintele Klaus Iohannis nu poate bloca alegerile anticipate, deși consittuțional doar șeful statului le poate declanșa.

„România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate în Parlamentul României. Experienţe cu un guvern minoritar în situaţie cu patru crize majore nu cred că România poate avea, este exclus aşa ceva. Îmi pare rău, dar îl contrazic pe preşedinte, democraţia funcţionează pe majorităţi. Dacă o majoritate hotărâşte că se merge la alegeri anticipate, se merge la anticipate, indiferent dacă îşi doreşte sau nu preşedintele.

(…) Nu poate să stopeze o majoritate care va trânti guverne unul după altul. Eu vorbesc de preşedintele României nu de Zeus, dacă eşti zeu, nu te supui unei majorităţi. Eu cred că preşedintele are nişte prerogative pe care trebuie să le respecte”, a adăugat el.

Context

Președintele Klaus Iohannis a convocat luni, începând cu ora 12, consultări cu toate partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Scandalul din 1 septembrie a fost cel care a pus capac relației dintre Florin Cîțu și USR. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

După ce USR și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susținea pe Florin Cîțu la Congresul liberalilor, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

Social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce a însemnat că Florin Cîțu a intrat în competiția internă în calitate de prim-ministru.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, iar Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată de către 281 de parlamentari.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW