Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


PNL nu a avansat o propunere de premier la consultări. Cîțu: În acest moment nu avem majoritate

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Premierul demis Florin Cîțu a anunțat luni, 11 octombrie, că PNL nu a avansat nicio propunere pentru funcția de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni, întrucât partidul nu are în acest moment majoritate.

„Astăzi, la consultări, PNL a prezentat mandatul pe care am spus foarte clar că mergem. În acest moment nu avem o majoritate și, atunci, nu am avansat o propunere de premier. I-am spus președintelui că s-a conturat o majoritate AUR, PSD și USR, majoritate votată. Aceasta este majoritatea la care ne uităm cu toții.

Acestea au fost mesajele. Vreau să-i asigur pe români că PNL alături de UDMR își va face datoria și va asigura, va administra perioada dificilă prin care trecem”, a declarat prim-ministrul interimar după ce PNL a ieșit de la consultările cu șeful statului, în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcția de premier.

Întrebat dacă ar accepta propunerea USR pentru funcția de prim-ministru – Dacian Cioloș –, premierul interimar a lăsat să se înțeleagă că nu, din moment ce USR a votat pentru adoptarea moțiunii de cenzură împotriva Cabinetului Cîțu.

„PNL a luat o decizie clară în BEx, că dacă se votează moțiunea, nu putem să mergem la guvernare cu USR. În același timp, PNL este repsonsabil. Când vom avea majoritate, vom da și premierul.

Nu vom dezvălui toate strategiile noastre, vom negocia în continuare, până când avem o majoritate în jurul PNL”.

Șeful PNL a refuzat apoi să dea un răspuns clar – când va avea PNL o majoritate? Când se va încheia criza în România și când vom avea un Guvern cu puteri depline?

„Există o majoritate votată în Parlamentul României, USR – PSD – AUR. Nu cred că sunt atât de cinici să nu vină cu o soluție. Ne uităm să vedem care este soluția. Dar azi, în afara discursului public, există o majoritate testată și votată. PNL își asumă guvernarea și vom încerca să facem o majoritate în perioada următoare.

Azi nu avem majoritate, deci nu am avasnat nume de premier. Când avem majoritate, vom avansa un nume de premier (…) Bineînțeles că vom negocia în zilele următoare. Toate opțiunile sunt pe masă, întotdeauna vom face ce este mai bine pentru PNL și pentru români. Dl președinte va comunica domnia sa concluziile consultărilor”, a mai spus Cîțu.

Context

Președintele Klaus Iohannis a convocat luni, începând cu ora 12, consultări cu toate partidele parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern, după ce Guvernul Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.

Scandalul din 1 septembrie a fost cel care a pus capac relației dintre Florin Cîțu și USR. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de guvernare au venit imediat, iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

După ce USR și AUR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, social-democrații au fost acuzați de blat cu tabăra din PNL care îl susținea pe Florin Cîțu la Congresul liberalilor, după ce mai multe încercări de stabilire a calendarului moțiunii au fost blocate în Birourile permanente reunite, întrucât PSD a absentat la ședințe.

Social-democrații au votat cot-la-cot cu liberalii să se aștepte decizia CCR înainte de votul asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce a însemnat că Florin Cîțu a intrat în competiția internă în calitate de prim-ministru.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, iar Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată de către 281 de parlamentari.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW