Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu, după anunțul premierului privind facturile: Mă bucur, dar e nevoie de mai mult / Ce propuneri are liderul PSD

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a transmis marți, 11 ianuarie, că este bucuros că premierul Nicolae Ciucă a anunțat noi măsuri în criza energetică, dar susține că „e nevoie de mai mult”. Liderul PSD a și avansat câteva propuneri în acest sens.

Pe scurt, premierul a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care ar urma să reducă din costul facturii, prin reducerea TVA la 5% și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenare pentru consum.

Ciolacu a avansat, în schimb, reducerea TVA-ului nu doar la energie, ci și la gaze naturale sau aplicarea măsurii de la 1 februarie, și nu 1 aprilie. El a punctat că va propune modelul Poloniei – TVA zero la gaze, îngrășăminte și mâncare – în viitoarea ședință a coaliției.

„Mă bucur că premierul Ciucă a fost de acord cu demersul PSD și a înțeles necesitatea adoptării unor noi măsuri de protejare a românilor în fața efectelor crizei energetice. Măsurile anunțate azi sunt corecte, dar e nevoie de mai mult. Sunt convins, însă, că putem avea tăria și voința politică de a lua decizii și mai îndrăznețe!

Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale – și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășaminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”, a transmis Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.

Totodată, președintele social-democraților l-a criticat, fără să-l numească, pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru că „s-a lamentat la televizor” și nu a făcut nimic concret în scandalul facturilor la energie.

„În momente excepționale, o guvernare poate proba prin măsuri excepționale că este preocupată cu adevărat de viața cetățenilor săi. Nu cu miniștri care se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români, dar nici măcar nu schimbă conducerea firmei unde ministerul său este acționar. Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri mărețe privind schimbările climatice. Ci cu decizii curajoase, simple și rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor”, se mai arată în postarea liderului PSD.

Anunțul lui Ciucă

Facturile la energie electrică și gaze care nu au respectat plafoanele reglementate vor fi refăcute și nu vor genera penalități, a anunțat marți, 11 ianuarie, Nicolae Ciucă. Premierul susține că Guvernul va implementa o nouă schemă de protecție pentru consumatorii casnici și că va elabora o serie de scheme de sprijin în domeniul agricol și pentru IMM-uri, în contextul crizei generate de prețurile la gaze și electricitate.

Măsurile au fost anunțate de premierul Nicolae Ciucă la finalul unei ședințe la care au participat miniștrii Finanțelor, al Energiei, al Agriculturii, al Antreprenoriatului și Turismului, al Mediului și președintele Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Românii au nevoie de garanții privind corectitudinea facturării consumului de energie electrică și gaze naturale. Sunt necesare măsuri de sprijin pentru companii în această perioadă dificilă generată de creșterea prețurilor la energie, pentru că vor contribui la creșterea rezilienței economice și la menținerea locurilor de muncă pentru români”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, în cadrul unei declarații de presă.

Astfel, premierul a anunțat că, începând cu 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 de kw/h vor beneficia de o nouă schemă de protecție care ar urma să reducă din costul facturii, prin reducerea TVA la 5% și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenare pentru consum.

Mai mult, pentru domeniul sectorului agricol și al industriei alimentare, Guvernul va lansa măsurile de sprijin începând cu 1 februarie și le va menține până la 1 iulie. Pentru IMM-uri, Executivul va lansa o nouă schemă de sprijin, începând cu 1 aprilie.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a Guvernului și vom dispune măsuri în consecință. Aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosindu-ne de toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a afirmat prim-ministrul.

Nicolae Ciucă susține că măsurile decise la Guvern pentru a trece cu bine peste criza prețurilor la energie electrică și gaze vor fi prezentate următoarea ședință a coaliției PSD-PNL-UDMR.

Declarațiile ministrului Popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni, 10 ianuarie, că unii furnizori de energie electrică și gaze naturale au trimis facturi cetățenilor fără să aplice plafonul și compensarea, încercând astfel „să păcălească legea”. În opinia ministrului, aceștia au greșit și face apel la ei să emită facturile corect.

„Furnizorii au greșit, pentru că au trimis facturi fără plafonare și compensare. Un mare furnizor, până azi, a dat drumul la facturi fără să aplice legea. Abia astăzi, probabil în urma controlului declanșat de către Autoritatea de Protecția Consumatorului solicitat de mine săptămâna trecută pentru a verifica la absolut toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale dacă aplică legea, abia în urma acestui control, care a pornit și avansează, au început să emită facturi compensate. Și eu primesc facturi de la oameni.

Ar fi fost bine ca facturile să fi fost modificate deja din noiembrie. Majoritatea furnizorilor au încercat să păcălească legea. Cel mai mare furnizor de energie din România a trimis facturi la 3 milioane de oameni fără plafonare”, a declarat Virgil Popescu luni, 10 ianuarie, la Realitatea Plus.

Ministrul a explicat și cum au justificat furnizorii acest lucru – programele informatice greu de adaptat. Totodată, Popescu a făcut apel la furnizor să înceapă să emită facturile corect, deci modificate.

„Toți furnizorii au dat vina pe faptul că le e greu să își adapteze programele informatice. Fac un apel către toți furnizorii să dea drumul la facturile modificate. În zone rurale sunt furnizori care nu aplică plafonul și compensarea. Dacă descoperim împreună furnizori care nu au emis factura, ANPC să se ducă să aplice legea.

Oamenii au nevoie de bani, nu trebuie să le bage mâna în buzunar furnizorii de energie. Ajunge! Trebuie să-și facă treaba. Există ANPC, există ANRE, care și ea trebuie să dea drumul la controale, ANAF, chiar și Consiliul Concurenței. Toate instituțiile statului trebuie să lucreze ca să se pună ordine în facturare. Mă gândesc ce-o fi așa greu să nu poți factura la zi, cu plafonare. Ministerul Energiei nu are nicio pârghie de control. Sunt convins că ANPC se va sesiza la toate facturile nemodificate”, a completat Virgil Popescu.

Context

Legea pentru plafonarea prețurilor la energie și pentru compensarea facturilor în sezonul rece 2021-2022 a început să fie aplicată de la 1 noiembrie, dar se pare că nu toți furnizorii au emis facturi cu prețurile plafonate.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Legea pentru plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică este „inutilă” și că trebuie modificată. Aceasta a fost inițiată de Virgil Popescu.

Apoi, ministrul Energiei a precizat că și social-democrații au votat, alături de PNL, USR și UDMR, Legea pentru plafonarea și compensarea facturilor, inițiată de el.

„Ei au votat alături de noi, şi alături de USR, şi alături de UDMR, atât legea consumatorului vulnerabil şi legea plafonării. A fost aproape unanimitate, iar eu am stat ore în şir înainte de comisii, în timpul comisiilor, discutând cu colegii de la toate partidele(…)Deci, împreună am făcut această lege şi, împreună, dacă este cazul, vom modifica această lege”, a spus Virgil Popescu, marți seară, la Digi24.

Totodată, Virgil Popescu a explicat și motivele pentru care a propus modul de compensare a facturilor prezent în textul de lege.

„Eu nu am vrut ca la nivelul compensării să punem oamenii pe drumuri, să facă solicitări, adeverinţe de venit, de aceea am mers pe o plajă de consum”, a precizat ministrul.

Marcel Ciolacu a recunoscut, ulterior, că parlamentarii PSD au votat proiectul de lege pe care acum îl contestă.

„Constaţi că nu poate fi aplicat. Intenţia a fost bună, ce facem acum…pacientul e mort. Atunci găsim cât mai rapid – asta înseamnă eficienţa unui Guvern – cât mai rapid să luăm nişte măsuri şi nişte modificări legislative”, a spus Marcel Ciolacu, miercuri, la RTV.

În cadrul unui comunicat de presă, PNL a transmis că va analiza propunerile partidelor din coaliție, dar că vor fi luate în considerare doar dacă îmbunătățesc cadrul legislativ actual.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *