Maia Sandu denunță o lovitură de stat în Republica Moldova: Planul presupune luări de ostatici
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, denunță pregătirea unei lovituri de stat în Republica Moldova, într-un briefing de presă susținut luni, 13 februarie, la Chișinău. Potrivit informațiilor Serviciului de Securitate din țara vecină, diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, ar urma să încerce schimbarea puterii de la Chișinău, prin atac asupra unor edificii ale statului, acțiuni violente și luare de ostatici.
„În ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre.
Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimb puterii de la Chișinău.”, a declarat Maia Sandu.
Președintele Republicii Moldova a declarat că planul Federației Ruse de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul țării vecine nu este unul nou, amintind de protestele din toamnă, organizate de partidului oligarhului Șor. Detalii aici.
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rusesc, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din țara vecină. Detalii aici.
„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună localizare a locațiilor și a aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive”, a mai spus liderul de la Chișinău.
Maia Sandu a explicat că planul presupune folosirea persoanelor din afara țării. Conform acesteia, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrate în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus, Serbiei și Muntenegru.
Incertitudine politică în Republica Moldova
Vineri, 10 februarie, prim-ministrul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din funcție. În discursul susținut atunci, Gavrilița a declarat că a preluat guvernarea „cu un mandat anticorupție, pro-dezvoltare și pro-european”, însă Republica Moldova „intră într-o fază nouă, în care prioritatea țării e securitatea”.
Maia Sandu l-a desemnat ulterior pe consilierul prezidențial Dorin Recean pentru funcția de prim-ministru.
Recean deține din din 7 februarie 2022 funcția de secretar general al Consiliului Suprem de Securitate și a fost ministru al Afacerilor Interne din 24 iulie 2012, până la 10 decembrie 2014.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii