Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dosar penal în cazul protestelor partidului oligarhului Șor în Chișinău. Manifestanții ar fi primit până la 100 de dolari

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Război în Ucraina Republica Moldova , at 30 septembrie 2022 Etichete: , ,

Între 400 de lei moldoveneşti (20 dolari) şi 100 de dolari ar fi primit unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova, organizate de partidul politic controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, au declarat procurorii anticorupţie pentru TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, anchetatorii cercetează sursele de finanţare ale protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională.

„Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest”, au declarat procurorii anticorupţie pentru TVR Moldova.

Oameni aduși organizat la proteste

În ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, partidul „Șor” a desfășurat în Chișinău mai multe acțiuni de protest, unele dintre acestea împreună cu Partidul Comuniștilor, încercând astfel destabilizarea societății.

O astfel de manifestație a avut loc vineri, 30 septembrie, cu participarea a câtorva sute de persoane, majoritatea de vârsta a treia. La îndemnul președintelui Consiliului Raional Orhei, Dinu Țurcanu, aceștia au încercat să pătrundă în curtea Președinției, chiar în timp ce în sediul instituției avea loc întrevederea dintre Maia Sandu și comisarul european pentru buget, Johannes Hahn. Oamenii legii l-au reținut pe Țurcanu pentru câteva ore iar apoi l-au eliberat.

Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum vectorul geopolitic este din ce în ce mai pronunțat în reprezentările formațiunii.

În urmă cu două săptămâni, o delegație formată din delegați ai partidului „Șor” și PCRM s-a deplasat la Moscova, unde au fost organizate întrevederi cu președintele Comitetului pentru relații internaționale din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki, precum și cu vicepreședintele Comitetului, Dmitri Novikov.

Partidul „Șor”, subiectul unui alt dosar penal

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut.

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Ilan Șor a fost reținut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul fraudei bancare în valoare de peste 1 miliard dolari. Fostul primar al orașului Orhei a părăsit țara în anul 2019, iar potrivit unei investigații realizată de publicația cusens.md, s-ar afla în Israel.

Comentarii