Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderul Hezbollah, primul discurs de la începutul războiului Israel-Hamas: Operațiunea pe scară largă a fost pur și simplu rezultatul planificării palestiniene

By Ana Teșcan , in Război în Orientul Mijlociu Stirile zilei , at 3 noiembrie 2023

Liderul grupării islamiste și libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a făcut vineri, 3 noiembrie, primele sale declarații de la izbucnirea războiului Israel-Hamas, relatează The Guardian. 

„Această operațiune seismică glorioasă a provocat un cutremur din punct de vedere al securității, militare, politice, diplomației și chiar psihologic. Va avea repercusiuni strategice profunde”, a declarat liderul Hezbollah. 

Nasrallah a spus că Israelul și-a stabilit obiectivul prea sus atunci când a încercat să „anihileze Hamas” și să-și distrugă liderii.

De asemenea, el a pus la îndoială capacitatea Israelului de a-și atinge scopul declarat de a elibera ostaticii ținuți în Gaza, spunând că a fost forțat să negocieze eliberarea captivilor în trecut.

Nasrallah a spus că bombardamentul Israelului asupra Gaza și-a dezvăluit „impotența și prostia” și a făcut ținte ale moscheilor și bisericilor în timp ce lumea stătea alături și a lăsat să se întâmple. El a mai sugerat că Israelul nu a reușit încă nicio singură victorie militară, în ciuda operațiunilor de o lună în Gaza.

De asemenea, merită remarcat faptul că Nasrallah insistă că Hezbollah nu a jucat niciun rol în atacurile teroriste ale Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, spunând că misiunea a fost planificată și dezvoltată cu cel mai mare secret.

„Această operațiune mare, pe scară largă a fost pur și simplu rezultatul planificării și implementării palestiniene. Faptul că a fost ținută secretă a făcut ca această operațiune să aibă un mare succes”, a adăugat liderul Hezbollah. 

Nasrallah a avertizat oamenii „să nu piardă din vedere” două obiective pe termen scurt: încheierea războiului din Gaza și permiterea „rezistenței” din Gaza – inclusiv Hamas – „să triumfe”.

Un astfel de triumf, a spus el, ar fi o victorie pentru toți oamenii din regiune – pentru oamenii din Egipt, Iordania, Siria și „înainte de toate acestea, este un interes național patriotic pentru Liban”.

El a spus că statele arabe și musulmane „nu ar trebui să pregătească eforturi pentru a pune capăt războiului”, adăugând că ar trebui să întrerupă exporturile de petrol și alimente către Israel.

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah drept organizație teroristă. UEclasifică aripa militară a Hezbollah ca fiind un grup terorist, dar nu și aripa sa politică.

Comentarii