Senatul a adoptat un proiect de lege prin care infractorii ar putea executa pedeapsa la domiciliu / Inițiativa este criticată de Raluca Prună
Senatul a adoptat marți o lege inițiată de Alina Gorghiu, care prevede ca infractorii condamnați la închisoare de până la șapte ani ar putea executa pedeapsa la domiciliu, fiind supravegheați prin intermediul unor brăţări electronice. Nu vor putea beneficia de această măsură condamnații pentru fapte de corupție, criminalii, violatorii, traficanții de persoane și de droguri.
Inițiativa legislativă a fost adoptată cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri, informează G4Media.
Alina Gorghiu a precizat că doar Instanța va putea decide cine ar putea executa pedeapsa la domiciliu.
„Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea atașată.
Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice”, a explicat Alina Gorghiu.
Instanța poate dispune efectuarea pedepsei la domiciliu dacă sunt îndeplinite anumite condiții
Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Pentru ce fapte nu se poate dispune închisoare executată la domiciliu
Iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
Faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.
Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta
Raluca Prună: Nu e decât o escrocherie în vreme de război pandemic
Fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a criticat oportunitatea adoptării unui astfel de proiect de act normativ în timpul pandemiei COVID-19. Din punctul său de vedere, are omisiuni în privința sursei de finanțare.
„Ghorghiu (n.r. – Alina Gorghiu) propune ca prin hotărâre de guvern ulterioară (…) să se stabilească “modul de utilizare a brățării electronice, costurile pe care acesta le presupune, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronica”. (…) Nu e decât o escrocherie în vreme de război pandemic. Ca așa e la război pandemic: unii sunt aruncați de-a valma prin spitale și carantine, infectați și neinfectat laolaltă, fără sa fie testați pentru ca puținele teste au fost făcute cu prioritare unor politicieni, parlamentarilor, amantelor și în general mai egalilor decât prostimea”, a scris pe Facebook Raluca Prună.
Pentru a intra în vigoare, legea va trebui să fie votată și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii