Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderii PSD și PNL susțin că vor reduce TVA la căldură la 5% / Claudiu Năsui: Ne mint în față, promit ceea ce este deja făcut

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 7 decembrie 2021

Liderii partidelor care formează coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR au promis că vor reduce TVA-ul la gigacalorie, astfel încât Taxa pe Valoare Adăugată să rămână 5% în cazul căldurii. Atât Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, cât și Florin Cîțu, președintele PNL, au vorbit despre această „propunere”.  Se pare însă că niciunul dintre cei doi nu știe că deja există o lege adoptată prin care se stabilește că, din ianuarie 2022, TVA-ul pentru energia termică destinată populației va fi de 5%.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni seară, 6 decembrie, după prima ședință a coaliției, că „vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii”, astfel încât facturile populației să fie „cât mai suportabile”.

„Ce este important este că vom veni cu o reducere a TVA-ului la gigacalorie pe perioada iernii – ianuarie, februarie, martie – astfel încât să fie cât mai suportabile (facturile – n.red.)”, a declarat el. Întrebat cât va fi TVA-ul, președintele Camerei Deputaților a precizat că 5%.

Marți, 7 decembrie, și Florin Cîțu a vorbit despre această propunere:

„Este o discuție, este o propunere pentru 2 luni de zile să fie redus temporar TVA-ul la 5% pentru gigacalorie. Am recomandat o discuţie cu Comisia Europeană, dacă este ok, pentru că înseamnă o reducere de venituri şi orice reducere de venituri trebuie discutată cu Uniunea Europeană. Trebuie discutată dacă măsura este ok. Din punctul meu de vedere, dacă e ok și poate fi susținută de buget, se poate face”, a declarat șeful liberalilor marți, 7 decembrie.

Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei în Guvernul Cîțu, a precizat, tot marți, că această taxă este deja redusă la 5% pentru gigacalorie, o lege în acest sens fiind adoptată în luna iulie.

„PSD-PNL promit că vor reduce TVA la căldură la 5%. Toate bune și frumoase, doar că TVA este deja redusă la 5% pentru căldură. În iulie a fost dată legea 196/2021 care prevede reducerea cotei de la 13 ianuarie 2022.

Domnul Ciolacu ne minte în față când ne promite că va face ceea ce este deja făcut. La ritmul ăsta, în curând domnul Ciolacu ne va promite și cota unică de 10% și impozit zero pentru IT-iști”, a scris Claudiu Năsui marți, 7 decembrie, pe cotnul său de Facebook.

Legea a fost deja promulgată

Pe 29 iunie, Camera Deputaților a votat, în calitate de for decizional, Legea 196/2021 pentru completarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, aceasta fiind promulgată în data de 12 iulie.

De altfel, legea a fost votată în unanimitate, cu 311 voturi, inclusiv cel al președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Unul din articolele legii a modificat Codul fiscal prin introducerea „energiei termice destinată populației” în categoria produselor pentru care se plătește cotă redusă de 5% la TVA. Măsura urmează să intre în vigoare în data de 13 ianuarie 2022.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *