Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Liderii din Occident au condamnat atacurile aeriene asupra Ucrainei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 10 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Liderii occidentali au condamnat atacurile aeriene asupra Ucrainei, ce au avut loc în dimineața zilei de luni, 10 octombrie, și i-au transmis lui Volodîmîr Zelenski că vor continua să ajute țara afectată de războiul declanșat de Vladimir Putin.

Președintele Ucrainei a purtat două convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz, la scurt timp după ce mai multe orașe din țară au fost lovite de rachete lansate de Federația Rusă, arată The Guardian.

În total, până la ora 13:00, 83 de rachete au fost lansate, din care aproximativ 40 au lovit mai multe obiective civile, inclusiv parcuri centrale. În Kiev, 8 persoane au fost ucise. Detalii aici.

Palatul Elysee a transmis că Franța continuă să susțină Ucraina, iar Emmanuel Macron i-a promis lui Zelenski că livrările de armament vor continua.

Același mesaj a venit și de la Berlin, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului German. Olaf Scholz a condamnat atacurile de luni și i-a transmis lui Zelenski că decizia lui Vladimir Putin de a mobiliza populația rusă este o greșeală.

Totodată, Scholz l-a asigurat pe Zelenski că, drept răspuns, va fi organizată o reuniune de urgență a liderilor G7.

Premierul Belgiei, Alexander De Croo, a scris, pe Twitter, că atacul de luni este un „act condamnabil” și „o escaladare de neacceptat” din partea Federației Ruse, menționând că Belgia va continua să fie alături de Ucraina.

Tom Tugendhat, ministrul responsabil de securitate din Marea Britanie, a transmis că atacurile reprezintă „crime de război”, iar ministrul de Externe, James Cleverly, a precizat că sunt „inacceptabile”.

Este o demonstrație de slăbiciune din partea lui Vladimir Putin”, a spus diplomatul.

Și premierul României, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj prin care condamnă atacurile de luni.

Aceste crime de război și moartea civililor inocenți aduc numai suferință și distrug Carta Națiunilor Unite”, se arată în mesajul premierului.

Sursă foto: Poliția Ucrainei

Comentarii