Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

UPDATE Legea pentru introducerea certificatului COVID la locul de muncă, respinsă în Senat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 octombrie 2021

UPDATE Legea pentru introducerea certificatului COVID la locul de muncă a fost respinsă în Senat. Rezultatul votului: 67 „pentru”, 60 „împotriva” și 2 abțineri. Pentru a fi adoptat, erau necesare 69 de voturi „pentru”. Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaților în forma inițială.

Menționăm că, anterior, s-a produs o greșeală din cauza unei erori a sistemului informatic de calcul a voturilor din Senat.

Știrea inițială

Senatul a adoptat miercuri, 27 octombrie, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege ce presupune ca angajații din domeniul public și privat să prezinte certificatul COVID la locul de muncă. 

Propunerea a trecut cu 48 de voturi „pentru” și 46 de voturi „împotrivă” și urmează să fie trimisă la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Cine va fi nevoit să prezinte certificatul COVID la locul de muncă

Legea se va aplica următoarelor categorii de angajați:

– Personalul din cadrul unităților sanitare publice și private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății;

– Personalul din cadrul caselor de asigurări de sănătate;

– Personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență;

– Personalul din cadrul Inspecctoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne și unitățile subordonate;

– Personalul din cadrul laboratoarelor de analize medicale;

–  Personalul din cadrul autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale;

– Personalul regiilor autonome;

– Operatorii economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan;

– Persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică;

– Vizitatorii instituțiilor publice trebuie să se supună acelorași reguli;

Cine suportă costurile testării COVID

În cazul angajaților care vor refuza să se vaccineze, costurile testării COVID vor fi suportate din buzunarul propriu, potrivit proiectului de Lege, în forma adoptată la Senat.

Pentru cei care dovedesc că au contraindicație la vaccinare, stabilită de un medic de specialitate conform normelor în vigoare, testarea va fi suportată de angajator.

Pentru unitățile private, costurile testării COVID sunt suportate potrivit procedurilor interne din fiecare firmă.

Ce riscă persoanele care refuză să prezinte certificatul COVID

Dacă o persoană refuză să prezinte certificatul COVID la locul de muncă, contractul acesteia se va suspenda pe o perioadă de maximum 30 de zile, fără să primească salariu. Precizăm că suspendarea încetează în momentul în care persoana respectivă prezintă certificatul COVID.

Dacă acumulează cele 30 de zile de suspendare, persoana în cauză își pierde locul de muncă.

În cazul celor care s-au vaccinat cu o doză, angajatorul va fi obligat să le plătească testul COVID până când vor finaliza schema completă de vaccinare, fără să treacă peste termenul medical.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *