Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Președintele Ucrainei: Nu avem nevoie de alternative pentru candidatura la UE

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 mai 2022

Volodimir Zelenski consideră că orice alternativă la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) ar fi de fapt un „compromis” între UE şi Federația Rusă, notează Agerpres. Declarația președintelui ucrainean vine ca răspuns la invițiativa președintelui francez Emmanuel Macron de creare a unei comunități „politice europene”. 

„Nu avem nevoie de alternative la candidatura Ucrainei la UE, nu avem nevoie de astfel de compromisuri”, a spus Zelenski la Kiev în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul portughez Antonio Costa.

„Pentru că, credeţi-mă, nu ar fi vorba despre compromisuri cu Ucraina în Europa, ci despre un alt compromis între Europa şi Rusia. Sunt absolut sigur. Este vorba despre influenţa şi presiunea politică şi diplomatică a oficialilor şi lobiştilor ruşi asupra deciziei unei ţări europene de a susţine sau nu Ucraina”, consideră preşedintele ucrainean.

Propunerea lui Macron

Pe 9 mai, în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Emmanuel Macron a vorbit despre cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, despre care a spus că va dura ani, chiar decenii, până când va fi concretizată.

„Chiar dacă va primi mâine statutul de țară candidată, cu toții știm la perfecție că procesul de aderare va dura ani, chiar decenii”, a spus președintele Franței.

Președintele francez a menționat că Uniunea Europeană nu trebuie să își slăbească standardele în funcție de care acordă statutul de membru pentru a permite țărilor să adere mai repede, dar a sugerat crearea unei entități care ar funcționa în paralel cu instituțiile politice deja existente.

Instituția propusă de Macron – sub forma „Confederației Europene”, după cum l-a citat pe predecesorul său, François Mitterrand – le-ar permite statelor europene să coopereze în domenii precum securitatea, energia, transporturile, investițiile, infrastructura și libera circulație.

Aderarea la această entitate nu ar afecta discuțiile legate de statutul de membru UE(…)Dar nici nu ar închide această oportunitate pentru statele care au părăsit UE”, a adăugat Macron, făcând referire și la Marea Britanie.

VEZI ȘI Marea Britanie a respins noua instituție politică europeană, propusă de Emmanuel Macron

Foto: Instagram/ zelenskiy_official

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com