Legea pensiilor a fost votată de Camera Deputaților. Impactul bugetar: 33 miliarde de lei, în următorii 2 ani
Legea Pensiilor a fost adoptată astăzi la Camera Deputaților, fără niciun vot împotrivă. Au votat „pentru” 197 de deputați și 70 de parlamentari s-au abținut. Potrivit legii, de la 1 septembrie, punctul de pensie va fi de 1065 lei. Asta înseamnă un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei doar în acest an, bani care, spune opoziția, nu ar fi prevăzuți în bugetul de stat.
Lia Olguța Vasilescu, care este și inițiatoarea proiectului, a declarat la începutul dezbaterilor că există bani suficienți pentru plata pensiilor.
„În ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, vorbim despre venituri în plus în PIB de 266 de miliarde. Dacă comparam cu alți 7 ani de guvernare, pe guvernele Boc, Ponta și Cioloș, s-au strâns 234 de miliarde în plus la PIB, o să înțelegem că fiind venituri mai mari la bugetul de stat, aceste venituri trebuie să se regăsească și în veniturile populației. Cred că este lucrul pe care îl promitem de fiecare dată noi, politicienii, și în foarte puține cazuri ne ținem de cuvânt”, a spus fostul Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaților.
Olguța Vasilescu a mai spus în plen că „legea pensiilor elimină toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, între persoanele de același sex, dar care au ieșit în ani diferiți la pensie”.
În ceea ce privește pensiile speciale, fostul ministru a declarat că PSD este „singurul Guvern care a plafonat pensiile speciale în iulie 2017”, iar asta i-ar fi „costat votul” de la alegeri. Vasilescu a mai spus că sistemul de pensii „se va așeza în trei ani”.
Controversele din jurul noii legi
Opoziția contestă modificările aduse legii pensiilor, acuzând coaliția de „acte de populism” și de „stoarcere de voturi de la pensionari”.
Deputatul USR, Cristian Seidler, a declarat în plen că PSD se folosește de acest proiect pentru a obține votul pensionarilor la următoarele alegeri.
„Această lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeți că era în programul de guvernare, deși nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguța Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (…) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale”, a afirmat Seidler.
În replică, Olguța Vasilescu acuză USR de ipocrizie.
„Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greșit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultimele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide”, a spus vicepreședintele PSD.
CCR a declarat neconstituțională legea pensiilor
Comisiile parlamentare de specialitate ale Camerei Deputaţilor au adoptat ieri actul normativ referitor la legea pensiilor. Senatul a respins săptămâna trecută proiectul privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR.
Legea sistemului public de pensii este reexaminată în Camera Deputaților. Lia Olguța Vasilescu, a declarat în spațiul public că „au fost foarte puţine modificări de făcut pentru că legea nu a fost declarată constituţională în ansamblul său, ci Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări”.
„Mai precis, cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale – şi acolo s-a făcut precizarea că, deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul – şi, de asemenea, a fost o corelare pentru pensiile de invaliditate. În mod normal, ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat Curtea Constituţională, ca să fie foarte clar, am operat şi aceste modificări”, spune fostul Ministru al Muncii.
Prevederile din noua lege a pensiilor
Potrivit fostului ministru al Muncii, impactul bugetar al inițiativei legislatieve va fi de 8,4 miliarde de lei în 2020, de 24,8 miliarde de lei, de 51 de miliarde de lei în 2021 și de 81 de miliarde de lei în 2022.
„Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit”, a mai spus Olguța Vasilescu.
Dacă legea trece de Camera Deputaților, aceasta va intra în vigoare de la 1 septembrie 2019. Tot de atunci trebuie să se modifice si punctul de pensie, după cum urmează: 1265 lei în 2019, 1775 lei în 2020 și 1875 lei în 2021.
Alte prevederi din noua lege a pensiilor:
- se menține contractul de asigurare facultativă,
- se introduc masteratul și doctoratul ca perioade asimilate stagiului de cotizare,
- se păstrează condițiile speciale și deosebite și fostele grupe de muncă,
- pensia de urmaș se menține și apare ajutorul pentru soțul supraviețuitor,
- se introduce opțiunea pentru indemnizația socială minimă,
- valorificarea drepturilor pentru care s-au plătit contribuții, respectiv sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii
Legea pensiilor, votată astăzi de Parlament va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Iohannis mai are și posibilitatea de a o contesta la CCR.
sursa foto: Mediafax Foto
Comentarii
… [Trackback]
[…] There you can find 11334 additional Information to that Topic: mainnews.ro/legea-pensiilor-a-fost-votata-de-camera-deputatilor-impactul-bugetar-33-miliarde-de-lei-in-urmatorii-2-ani/ […]