JustitieStirile zilei

Decizie ÎCCJ: Dosar închis pentru Sebastian Ghiță

Instanța supremă a decis, vineri, să ia act de retragerea apelului în dosarul în care Sebastian Ghiță este cercetat alături de mai mulți procurori și polițiști. Astfel, dosarul va fi închis, iar fostul deputat va scăpa de acuzații. Decizia a fost luată cu majoritate.

Minuta instanței:

„Respinge cererea formulată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de disjungere a cauzei în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj prevăzută de art. 131 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 207 alin. 1, 2 şi 3 C. pen., cu aplic. art. 5 alin. 1 C.pen. (faptă din martie 2011).

II. Ia act de declaraţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin.

În baza art.275 alin.(3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului.

În baza art.275 alin. (6) Cod procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Ghiţă Sebastian Aurelian, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 313 lei, rămân în sarcina statului”, este decizia judecătorilor.

Un judecător a făcut opinie separată

Un magistrat din completul de 5, Geanina Arghir, a avut o opinie separată, considerând că dosarul ar trebui disjuns pentru Sebastian Ghiţă pentru a se stabili dacă omul de afaceri Theodor Berna îşi va însuşi apelul parchetului în ceea ce priveşte acuzaţia de şantaj la adresa lui, fiind parte civilă în dosar.

„Cu opinia separată a doamnei judecător Geanina Cristina Arghir în sensul admiterii cererii formulate Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de disjungere a cauzei în ceea ce priveşte soluţionarea apelului vizându-l pe inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian şi luării act de declaraţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de retragere a apelului formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.357 din data de 14 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr.2457/1/2016, privind pe intimaţii inculpaţi Tudose Liviu Mihail, Dosaru Viorel, Mihăilă Aurelian Constantin şi Ispas Constantin”, se arată în decizia instanţei.

Acuzaţiile DNA

DNA a cerut condamnarea fostului deputat, precum şi a celorlalţi inculpaţi, însă instanţa de fond a considerat că sunt nevinovaţi.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În dosar au fost jjudecaţi Liviu Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru, fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Articole Recomandate

Back to top button