Kovesi, în calitate de procuror-șef european: Am crezut în șansa mea/Dacă n-aș fi fost revocată de la DNA, probabil nu m-aș fi înscris în cursa pentru EPPO
Laura Codruța Kovesi este oficial primul procuror-șef al Biroului Procurorului Public European, după ce miercuri a fost semnată decizia de numire în funcție. În primul interviu acordat în calitate de procuror-șef european a vorbit despre raportul MCV, despre protocolul SRI, dar și despre momentele dificilie din vremea în care conducea DNA.
Laura Codruța Kovesi, în calitate de procuror-șef european: „Am crezut în șansa mea”
Președintele Parlamentului European, David Sassoli și ministrul pentru afaceri europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen au semnat miercuri decizia privind numirea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, în funcția de procuror-șef european al Biroului Procurorului Public European, marcând ultima etapă formală în acest proces. Kovesi spune că speră ca mandatul său să înceapă în luna noiembrie și că din momentul publicării deciziei în Jurnalul Oficial al UE va conduce Parchetul European timp de șapte ani.
„Rolul EPPO va fi sa faca investigatii in privinta fraudelor cu fonduri europene de peste 10.000 de euro, fraude financiare, in special fraude cu TVA, dar peste valoarea de 10 milioane de euro. La EPPO nu vom investiga fapte de coruptie decat daca ele sunt in legatura cu una dintre faptele amintite anterior. Ca mod de organizare, EPPO nu va avea o politie proprie, asa cum are DNA. Va avea procurori din cele 22 de state UE care participa la EPPO”, a declarat Kovesi, pentru ziare.com.
Referitor la parcursul dificil pe care l-a avut pentru numirea în funcție, Kovesi a spus: „Din momentul in care m-am inscris, am crezut in sansa mea. Eu am jucat baschet si stiu ca soarta unui meci se poate schimba si in ultima secunda cu un cos de 3 puncte. Nu a fost niciun moment in care sa spun ca am pierdut cursa. Am plecat mereu de la premisa ca am fost prima dupa interviul tehnic si am fost convinsa ca acest lucru va conta, indiferent de negocierile ulterioare(…)Nu am abandonat niciodata nimic. Au fost foarte multi oameni alaturi de mine – familia, prietenii, colegii, dar si oameni pe care nu i-am vazut in viata mea si care mi-au transmis incurajari si sustinerea lor. Nu m-am simtit singura in aceasta cursa. Faptul ca au fost multi romani care m-au incurajat m-a sustinut”.
Revocarea de la conducerea DNA
Întrebată despre revocarea din vârful DNA, de către Klaus Iohannis, Kovesi spune că regretă că nu și-a finalizat mandatul, dar crede că dacă plecarea sa din instituție nu au mai fi avut loc nu s-ar mai fi înschis în cursa pentru EPPO.
„Nu stiu daca pot raspunde eu in locul presedintelui. E un moment in care iti dai seama ca un rau poate fi un bine. Daca revocarea nu ar fi avut loc atunci, probabil ca tot m-as fi inscris in cursa pentru EPPO, dar nu cred ca as fi avut la fel de mult timp sa ma pregatesc si nu stiu daca as fi avut aceeasi determinare.
Ca procuror sef DNA, consumam toata energia pentru a conduce institutia si nu a fost usor. Dincolo de regretele pe care le-am avut in acel moment, ca nu mi-am dus mandatul la final, pentru mine personal lucrurile s-au intamplat mai bine. Asta nu inseamna ca sunt fericita ca a avut loc revocarea, pentru ca ea a avut insemnatatea ei.(…)Nu cred ca acea cerere de revocare a fost o chestiune personala. Nu cred ca ministrul Justitiei avea ceva cu mine. A fost lupta impotriva unui simbol. Cand vrei sa lovesti o institutie, lovesti in seful ei. Au fost foarte multe momente dupa revocare cand colegii din DNA mi-au spus ca le e foarte greu, pentru ca nu mai are cine „sa le tina spatele”.(…)
Mai plastic: tu luai toate criticile asupra ta si scapam noi. Cumva cred ca a fost un moment in care a fost lovita institutia, a fost un moment cand s-a declansat o demobilizare intre colegii care lucrau in DNA si a avut semnificatia: uite, pana la urma, noi, politicul, va putem opri!
De aceea, in ultima declaratie de presa, am incheiat spunand: nu abandonati! Si am incercat ca apoi, prin faptele mele, sa arat ca nu abandonez: am facut o actiune la CEDO, pentru lamurirea incercarii de a subordona procurorii politicului, m-am inscris in aceasta procedura pentru EPPO”, a spus LCK.
Cum vede Kovesi DNA din exterior
LCK consideră că în DNA sunt profesioniști. Întrebată despre partea din raportul MCV care se referă la DNA, Kovesi a răspuns:
„Nu stiu daca e un abandon, poate ca o anumita demobilizare exista. Mi-e foarte greu sa evaluez ce se intampla acolo. Pe de alta parte, niciodata cand am fost in functie de conducere nu am spus ceva rau de institutia unde lucram sau lucrasem si nici de fostii sau viitori conducatori ai acelor institutii. Mi se pare o chestiune de decenta institutionala.
Evaluarea activitatii este atributul actualei conduceri, care sa vada ce merge si ce nu merge. Dar eu sunt convinsa ca resursa umana a DNA e cel mai important capital, acolo sunt oameni foarte buni profesionisti, in mare parte cei cu care am lucrat 5 ani de zile, deci probabil ca e o chestiune de demotivare sau de organizare a activitatii. Sau poate ca sunt si alte motive pe care nu le cunosc.
Trebuie luat in considerare ca exista o conducere interimara. Interimatul poate sa fie un motiv, nu stiu. Dar cand va exista o conducere definitiva e posibil ca lucrurile sa se schimbe, sa existe mai multa implicare, mai multa asumare si lucrurile sa mearga bine din nou”.
Kovesi, despre raportul MCV: Nu am văzut rapoarte cu o abordare atât de critică la adresa României
Kovesi spune că raportul MCV are o abordare foarte critică la adresa României.
„Nu am vazut pana cum rapoarte care sa contina o abordare atat de critica la adresa Romaniei. Trebuie evaluat cate critici cad in sarcina sistemului judiciar si cate in sarcina politicienilor. (…)
Cazul dvs a ajuns in raportul MCV ca exemplu de abuz si folosire a SS ca arma politica. Revocarea spuneti ca v-a folosit. Prigoana SS v-a folosit cumva si ea pentru a va spori aura internationala?
Nu cred. Era deja cunoscuta. O iau ca pe un fapt de viata, un antrenament pentru rezistenta la stres. Eu am urmat pasii procedurali, exista decizia ICCJ cu autoritate de lucru judecat in care se fac aprecieri cu privire la fapte, la ceea ce s-a facut in dosar. Bazadu-ma pe motivarea acelei decizii, singura solutie procesuala e clasarea dosarului, dar ea tine de procurorul de caz. Eu am facut o cerere in care am solicitat sa se puna in aplicare ceea ce ICCJ a decis, astept sa vad ce se intampla.
Dosarul a fost un semn ca atunci cand o persoana isi face treaba si devine incomoda se pot gasi solutii. Este o coincidenta ca la trei zile dupa ce s-a aflat in Romania de candidatura mea s-a inceput acest dosar si toate celelalte elemente? Nu cred!”, a declarat Kovesi.
Protocolul SRI: „Trebuia încheiat”
Întrebată dacă ar fi să o ia de la capăt, ar mai semna protocolul cu SRI, Kovesi a spus că da.
„Sigur ca da. Nu a fost ceva nelegal, din punctul meu de vedere. Daca a fost bine sau nu ca protocolul a fost clasificat? Acest lucru nu mi s-a parut o problema in 2009, acum poate ca l-as trimite la CSM pentru o opinie.
Dar protocolul trebuia incheiat. Pana la aparitia lui, fiecare lucra cum voia cu SRI. Acest protocol a instituit reguli scrise. Nimeni, la momentul respectiv, din sistemul judiciar si CSM nu a avut nicio problema. Dupa 10 ani, orice reevaluezi poti spune ca ai fi facut mai bine sau mai putin bine. Dar, din punctul meu de vedere, nu e nimic rau ca un conducator de institutie sa faca un acord de lucru, ca se numeste protocol sau altfel”, a afirmat Kovesi.
sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/kovesi-in-calitate-de-procuror-sef-european-am-crezut-in-sansa-mea-daca-n-as-fi-fost-revocata-de-la-dna-probabil-nu-m-as-fi-inscris-in-cursa-pentru-eppo/ […]