Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Guvernul face precizări privind vaccinarea: Perioada dintre administrarea celor două doze este o fereastră imunologică, în care nu apare efectul imun

By Andreea Traicu , in Fara categorie , at 3 ianuarie 2021 Etichete: , ,

Guvernul României face precizări după mediatizarea cazului asistentului medical din SUA care s-a infectat cu Sars-Cov-2 la o săptămână după administrarea vaccinului dezvoltat de BioNTech / Pfizer. Autoritățile menționează că acest caz nu este un eșec al vaccinării, arătând că imunizarea apare la 10-14 zile după prima doză și efectul maxim la 7 zile după prima doză, persoana respectivă aflându-se, cel mai probabil, în fereastra imunologică, cea în care nu a apărut răspunsul imun.

„În momentul de față, în spațiul public românesc și internațional circulă o știre care prezintă cazul unui asistent medical din Statele Unite ce a dezvoltat simptome specifice COVID-19 și a fost depistat pozitiv SARS-CoV-2 la o săptămâna după administrarea primei doze a vaccinului dezvoltat de BioNTech / Pfizer. Aceasta știre este folosită pentru a susține teza ineficienței, chiar a inutilității vaccinării.

Câteva clarificări în acest sens.

Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular.

În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

O altă explicație poate fi și aceea că persoana respectivă, despre care relatează știrea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.

În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%.

De asemenea, ca și în cazul altor vaccinuri, deci nu în mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, există întotdeauna persoane care au contraindicații pentru vaccinare, respectiv persoane care, din cauza condițiilor medicale preexistente (de ex. imunodepresii severe) nu dezvoltă un răspuns imun optim (adică nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector). Astfel de persoane – care au contraindicații la vaccinare sau care nu dezvoltă un răspuns imun optim – beneficiază indirect de pe urma vaccinării celorlalte persoane, deoarece, prin vaccinarea unui număr mare de persoane și prin obținerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulația virusului în comunitate se reduce semnificativ”, transmit autorităţile.

Sursa foto: George Călin/Inquam Photos

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW