Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis: România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Luhansk

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 februarie 2022

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, 21 februarie, că România condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Rusia, anunțată de Vladimir Putin, a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk. 

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Rusia a zonelor Donețk și Luhansk din Ucraina ca fiind independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, care trebuie să atragă cel mai sever răspuns al comunității internaționale. Susținem cu fermitate suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a fost reacția președintelui Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Ulterior, într-un mesaj pe Facebook, șeful statului a subliniat că acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk și amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.

România își reafirmă susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei!”, este mesajul de pe Facebook al președintelui țării.

Vladimir Putin a anunțat luni, 21 februarie, că recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, după cum menționase Kremlinul anterior în cursul acestei zile.

Președintele rus Vladimir Putin le-a spus, luni, liderilor Franței și Germaniei că intenționează să semneze în cursul zilei de astăzi un decret de recunoaștere a celor două republici separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

„În viitorul apropiat, președintele intenționează să semneze decretul”, a precizat Kremlinul.

Potrivit sursei citate, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron „și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție a situației”, dar „și-au indicat disponibilitatea de a continua discuțiile”.

CITEȘTE ȘI: REPORTAJ Ucraina, între Uniunea Europeană și Rusia: Dacă noi picăm, nimic nu îl va opri pe Putin

Generalul Ștefan Dănilă, fost șef al Armatei Române, a explicat, pentru Main News, că scenariul din anul 2022 este asemănător cu anul 2014, când, după ce a recunoscut independența Crimeei, Rusia a anexat peninsula de la Marea Neagră.

Pe 15 februarie, Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat proiectele de rezoluție pentru recunoașterea independenței republicilor Donețk și Lugansk.

„Cred că, odată cu decizia Dumei de Stat, greul abia începe. Acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei se vor concentra, într-o primă etapă, pe zonele din Est și din Sud, dar acest lucru nu este singura parte din planul Kremlinului. Rusia încearcă să distrugă independența Ucrainei, având în vedere planul lor pentru a crea noi sfere de influență în Europa sau a le restaura pe cele vechi”, a spus Volodymyr Ariev, parlamentar ucrainean,  în cadrul unui interviu acordat Main News.

Duminică, oficialii Statelor Unite ale Americii au avertizat că Vladimir Putin s-ar fi hotărât să invadeze Ucraina, iar recunoașterea independenței regiunilor Donețk și Lugansk ar putea reprezenta formalizarea deciziei.

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW