Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, reacție după respingerea candidaturii Rovanei Plumb: Un nou eșec major al guvernării PSD

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a reacționat în cazul respingerii candidaturii Rovanei Plumb în funcția de comisar european, susținând că acest lucru reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României.

„Respingerea candidaturii Rovanei Plumb de către Comisia juridică a Parlamentului European reprezintă un nou eșec major al guvernării PSD, care aduce prejudicii României. Avem o nouă dovadă a incompetenței premierului Viorica Dăncilă, care a crezut că în Uniunea Europeană poți promova oameni în funcții de conducere pe baza recomandărilor de partid și a prieteniilor. I-am transmis explicit prim-ministrului încă de la începutul acestei proceduri de desemnare a comisarului european din partea României să nu o nominalizeze pe doamna Plumb, întrucât nu îndeplinește criteriile de integritate și profesionalism. Exista un risc evident ca o asemenea nominalizare să fie respinsă în Parlamentul European și premierul avea obligația să îl evite. Iată că această atenționare din partea mea a fost confirmată de votul negativ de astăzi din Comisia juridică”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Îi solicit Vioricăi Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea doamnei Plumb

Șeful statului i-a solicitat premierului Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea Rovanei Plumb și să facă o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european, doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului.

„Audierea în Comisia juridică a Parlamentului European este o procedură excepțională, care a fost folosită acum tocmai din cauza problemelor foarte serioase de integritate ale candidatului propus de PSD.

Îi solicit premierului Viorica Dăncilă să retragă de urgență nominalizarea doamnei Plumb pentru funcția de comisar european.

PSD exportă incompetența peste granițele țării prin acțiuni politice repetate care afectează profund imaginea României. Pentru a nu amplifica prejudiciile aduse deja țării noastre, îi cer imperativ premierului Viorica Dăncilă să facă de urgență o nouă nominalizare pentru portofoliul de comisar european doar după acordul Președintelui României și cu avizul Parlamentului”, a încheiat Klaus Iohannis.

Respingerea Rovanei Plumb

Europarlamentarul Rovana Plumb, propunerea Vioricăi Dăncilă pentru funcția de comisar european, a fost respinsă, joi, în urma votului din Comisia Juridică.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, Rovana Plumb a fost respinsă cu largă majoritate cu 15 voturi „împotrivă”, 5 „pentru” și 2 „abțineri”.

Audierile din Comisia Juridică sunt o condiție de bază pentru ca votul din Parlamentul European să aibă loc. Europarlamentarul român nu a întrunit condițiile în conformitate cu Tratatul și Codul de Conduită.

Rovana Plumb a fost reaudiată, joi, pentru a clarifica nelămuririle legate de creditele luate de la bănci, dar și anumite împrumuturi de la persoane fizice.

Mai exact, Comisia Juridică a sesizat că există diferențe între declarația de avere depusă în România de Rovana Plumb și cea trimisă la Bruxelles. Din cea trimisă Parlamentului European lipseau două împrumuturi în valoare de aproape un milion de euro.

Foto: Inquam photos/ George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *