Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 iunie 2023

Președintele României a promulgat Legea prin care se elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, miercuri, 28 iunie. Legea a fost votată, luni, 26 iunie, de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului cu 382 de voturi pentru și trei abțineri.

Legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor poate fi contestată la Curtea Constituțională, inclusiv de foștii deputați și senatori, beneficiari ai pensiilor speciale. După aprobarea proiectului de lege, Ciolacu a precizat că  este o etapă „corectă” pentru clarificarea pensiilor speciale din România.

„E un lucru corect. Nu poți să ceri altor categorii, dacă tu îți menții aceste privilegii. Ați văzut cu o largă majoritate, 382 de voturi, am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilor urmează cumulul pensiei cu salariul. Și închidem în această săptămână, așa cum am promis, până la sfârșitul sesiunii și discuțiile cu pensiile speciale”, a precizat premierul Ciolacu, după aprobarea pensiilor speciale.

Ce reprezintă pensiile speciale ale parlamentarilor

În prezent, 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor. După un mandat, atunci când un parlamentar îndeplinește vârsta de pensionare și nu este ales din nou, primește o pensie specială de peste 4.500 de lei net lunar. Dacă are două mandate încheiate, atunci suma aproape se dublează, iar după trei sau mai multe mandate ia aproape 11.000 de lei lunar.

CITEȘTE ȘI:  ANALIZĂ Cum au ajuns magistrații corupți să încaseze pensii speciale | Reacții din sistemul judiciar pe tema situației incredibile

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii