Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Magistrații pensionari se revoltă împotriva proiectului de lege privind pensiile speciale: Pensiile de serviciu nu sunt speciale

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 10 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Peste 1000 de magistrați pensionari au trimis un memoriu Parlamentului în care explică punctul lor de vedere cu privire la pensiile speciale. Ei susțin că pensiile de serviciu acordate magistraților nu pot fi încadrate în categoria pensiilor speciale. Prin urmare, nu ar trebui să li se aplice anumite reduceri, așa cum dorește coaliția de guvernare.

Ei susțin  că majorarea salariilor magistraților și acordarea unor pensii apropiate de nivelul salarial au reprezentat, la vremea lor, condiții în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) instituit de Comisia Europeană.

Pensiile de serviciu ale magistraților nu sunt pensii ”speciale” pentru că sunt calculate după un anumit algoritm și într-un cuantum care să fie în acord cu statutul de judecător european; ele sunt pensii ”pentru serviciul public prestat”, serviciu grevat de incompatibilități și interdicții, riscuri profesionale deosebite, pensii stabilite prin legi separate tocmai din acest motiv. Observăm că prin Jalonul 215 nu s-a solicitat nerespectarea deciziilor Curții Constituționale, implicit a Constituției României sau modificarea statutului profesional al magistraților”, explică magistrații pensionari, semnatari ai memoriului mai sus menționat.

Magistrații pensionari consideră că statul are bugetul necesar pentru plata pensiior care li se cuvin

Cei care au desfășurat activitatea de magistrat susțin că Guvernul se folosește „drept scuză” lipsa de bani sau obiectivele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR) în ceea ce privește pensiile care li se cuvin. Ei fac referire la drepturi salariale definitive, recunoscute și de CEDO, care nu pot fi înlăturate pe  cale administrativă.

„Statul nu poate invoca dificultăți financiare, nici lipsa unor resurse pentru a justifica nerespectarea dispozițiilor privind executarea drepturilor câștigate. Prin proiectul analizat, se încalcă grav dispozițiile art. 6 al 1  al Convenției CEDO, atâta vreme cât, în componenta pensiilor și veniturilor în plată sunt incluse drepturi bănești irevocabil câștigate în baza unor hotărâri judecătorești, care nu pot fi eliminate administrativ sub nicio formă, prin recalcularea propusă. Dimpotrivă, din tot cuprinsul Legii 4/2023 se instigă în fapt la încălcarea legii și la nerespectarea hotărârilor judecătorești”, explică magistrații pensionari.

La acest moment, proiectul de lege privind pensiile speciale nu a fost adoptat de Camera Deputaților. Forma de la Senat prevede tăierea anumitor sporuri pentru militari, magistrați. Mai multe detalii puteți citi aici.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii