Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Klaus Iohannis a dat undă verde anchetării fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 16 aprilie 2024

Președintele Klaus Iohannis i-a trimis marți, 16 martie, ministrei Justiției, cererea de urmărire penală pentru infracțiuni contra umanității în cazul fostului premier Petre Roman și al fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei, a anunțat Administrația Prezidențială.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, împreună cu fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. Totuși, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru refacerea completă a anchetei.

La acea dată, judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, constatând nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

În esență, procurorii au fost obligați să repete întreaga procedură, inclusiv să obțină avizul șefului statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Procurorii militari susțineau că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au decis să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București, care cereau în principal adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care dețineau puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod ilegal, forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost executat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: patru persoane au fost ucise prin împușcare, iar 1.388 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. De asemenea, un număr total de 1.250 de persoane au fost private de dreptul fundamental la libertate din motive politice.

În timpul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost arestate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost eliberate după o anchetă sumară.

Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW