Thursday, May 2, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis a cerut „acțiuni hotărâte și coordonate” în fața eforturilor Rusiei de a diviza Europa

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a participat joi, 6 octombrie, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, ce a avut loc la Praga, în Republica Cehă. Șeful statului a menționat că schimbările de securitate din prezent trebuie primite „cu un răspuns european unit și puternic”.

Pe lângă reprezentanții instituțiilor europene, la Summitul de la Praga au participat liderii statelor membre UE, dar și reprezentanții Balcanilor de Vest, Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Regatului Unit al Marii Britanii, Turciei, Islandei, Norvegiei, Elveției și ai statului Liechtenstein.

Administrația prezidențială arată că întâlnirea Comunității Politice Europene „a oferit oportunitatea unui dialog politic pe teme privind sprijinul pentru Ucraina, reacția la escaladările recente ale Federației Ruse, asigurarea securității, situația în domeniul energiei și asigurarea securității aprovizionării, schimbările climatice și evoluțiile în plan economic”.

Klaus Iohannis a transmis, în intervenția sa, că „schimburile profunde de securitate” din prezent trebuie abordate în comun cu partenerii europeni și a reiterat apelul pentru „acțiuni hotărâte, coordonate și solidare în fața eforturilor continue ale Federației Ruse de a diviza continentul european”.

Preşedintele României a pledat, totodată, pentru consolidarea mecanismelor de reziliență pentru a răspunde amenințărilor hibride din partea Federației Ruse, subliniind că reducerea dependențelor, securitatea cibernetică și protecția infrastructurii critice trebuie să rămână prioritare”, arată Administrația Prezidențială.

Totodată, șeful statului a pledat pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și NATO și pentru un Parteneriat Transatlantic „solid, ca piatră de temelie a securității europene”.

În contextul în care războiul din Ucraina a generat și o realiniere geopolitică, Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanța revitalizării parteneriatelor internaționale și consolidării multilateralismului pentru a apăra sistemul de valori universale şi ordinea internațională bazată pe reguli”, arată sursa citată.

Sursă foto: Presidency

Comentarii