Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Consiliul European a adoptat o asistență suplimentară de un miliard de euro pentru Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 iulie 2022

Consiliul European a decis marți, 12 iulie, să acorde de urgență o asistență macrofinanciară (AMF) suplimentară de un miliard de euro Ucrainei, în contextul războiului.

Împreună cu asistența macrofinanciară de urgență de 1,2 miliarde euro plătită la începutul acestui an, sprijinul macrofinanciar total acordat de UE Ucrainei de la începutul războiului ajunge acum la 2,2 miliarde și se așteaptă ca acesta să crească în continuare în lunile următoare. Această asistență financiară vine în completarea altor tipuri de sprijin acordate de UE Ucrainei în domeniile umanitar, al dezvoltării, vamal și al apărării, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

„Continuarea ajutorului material și financiar nu este o opțiune, ci datoria noastră. Prin urmare, sunt foarte mulțumit că am accelerat decizia de a oferi asistență macrofinanciară în valoare de 1 miliard de euro. Astfel, Ucraina va dispune de fondurile necesare pentru a acoperi nevoile urgente și pentru a asigura funcționarea infrastructurii critice”, a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul de finanțe al Cehiei.

AMF adoptată astăzi are ca scop abordarea nevoilor de finanțare imediate și cele mai urgente ale Ucrainei și asigurarea faptului că statul ucrainean poate continua să își îndeplinească cele mai importante funcții.

Eliberarea tranșei și a asistenței va avea loc după ce se va ajunge la un memorandum de înțelegere cu autoritățile ucrainene. Acesta va include o transparență și o raportare sporită privind utilizarea fondurilor și va defini stabilirea cerințelor de raportare de care va fi legat acest AMF.

Având în vedere situația extrem de dificilă cu care se confruntă Ucraina, bugetul UE va acoperi, în mod excepțional, costurile ratei dobânzii care decurg din AMF, sub forma unui împrumut, limitând astfel impactul asupra sustenabilității fiscale a țării. În acest fel, UE va oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar și va contribui la îmbunătățirea sustenabilității datoriei publice a acesteia.

UE va aranja un împrumut cu o scadență lungă pentru a oferi Ucrainei o perioadă cât mai lungă pentru a reveni la creștere, pentru a-și reconstrui economia în conformitate cu aspirațiile sale europene și pentru a maximiza șansele de rambursare integrală.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/consiliul-european-a-adoptat-o-asistenta-suplimentara-de-un-miliard-de-euro-pentru-ucraina/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *